Közélet

Idén már többszáz lakástűz volt a megyében

Idén már többszáz lakástűz volt a megyében

2022. október 11., kedd
Idén már többszáz lakástűz volt a megyében

Idén szeptember végéig mintegy 220 lakás gyulladt ki Csongrád-Csanád megyében - írja a Katasztrófavédelem. A lakástüzek következtében 29 ember sérült meg, többségük füstmérgezést szenvedett, 3 ember pedig életét vesztette.

Leggyakrabban idős emberek válnak ilyen eset áldozatává, mert mire észlelik a tüzet, addigra már halálos mennyiségű füstöt lélegeztek be. A tűzoltóknak 21 embert sikerült kimenteniük. A lángok megfékezése átlagosan negyven percet vett igénybe.

14 alkalommal a kéményben keletkezett a tűz, de gyakori volt, hogy a konyhában, a hálóban, tárolóban, vagy a nappaliban csaptak fel a lángok. A legtöbb lakástűz elektromos problémára, nyílt láng használatára, a fűtés hibáira, főzésre, vagy dohányzásra vezethető vissza.

A Katasztrófavédelem ajánlása szerint a legbiztonságosabb úgy nekivágni a fűtési szezonnak, hogy előtte egy szakember ellenőrizte a fűtőeszközünket, és egy kéményseprő megvizsgálta a kéményünket. Magánszemélyek számára ingyenes a kéményseprés, viszont a családi házakhoz előzetes időpont-egyeztetést követően megy ki a kéményseprő.

A fűtőberendezés és a kémény ellenőrzése azért is kiemelten fontos, mert hibás vagy szabálytalan kémény működtetése esetén kéménytűz és szén-monoxid-mérgezés következhet be.

Szeptember végéig 72 szén-monoxiddal összefüggő eset miatt riasztották a tűzoltóegységeket, 7 ember szenvedett szén-monoxid-mérgezést, 2-en pedig belehaltak a mérgező gázba.

A szén-monoxid mérgezéssel összefüggő esetek többsége megfelelő riasztóberendezéssel is megelőzhető, a mérges gáz teljesen színtelen és szagtalan, így az érzékszerveinkkel nem érzékelhető.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.