Közélet

Holnap délben érdemes az eget kémlelni Szegeden

Holnap délben érdemes az eget kémlelni Szegeden

2022. október 24., hétfő
Holnap délben érdemes az eget kémlelni Szegeden

Részleges napfogyatkozás lesz kedden, és ezt Szegeden is láthatjuk. A jelenség délelőtt fél 12-től mintegy két órán keresztül lesz látható.

Részleges napfogyatkozás akkor következik be, amikor a Föld bizonyos nézőpontjaiból a Hold közöttünk és a Nap között van, és korongja részben lefedi a Napét. Ez azt jelenti, hogy nem fog teljesen elsötétülni, de a Nap fénye elhalványul. Ez 2022 második részleges napfogyatkozása, és az utolsó előtti fogyatkozás, ugyanis lesz még egy holdfogyatkozás is november 8-án.

A jelenség Ázsiában, Európában és Észak-Afrika egyes részein is megfigyelhető, a legnagyobb arányú, mintegy 80 százalékos fedés Középnyugat-Oroszországban és Kazahsztánban lesz. Ahogy nyugatabbra megyünk, egyre csökken a csillagászati ritkaság intenzitása, hazánkban valamivel kevesebb mint 40 százalékát fogja kitakarni a Napnak égi kísérőnk.

Az esemény magyar idő szerint negyed tizenkettő után pár perccel kezdődik, a maximuma pedig 12:25-kor várható.

Ezután ismét egyre világosabb lesz, végül 13:33-kor véget ér a különleges jelenség.

A szakemberek figyelmeztetnek, hogy a napot kizárólag speciális fényvédő fóliával ellátott szemüveggel figyeljük meg, hogy elkerüljük a szemkárosodást.

Legközelebb 2023. április 20-án lesz teljes napfogyatkozás Földünkön,de ez tőlünk sajnos nem lesz látható. Aki mégis meg szeretné tekinteni, annak egészen Délkelet-Ázsiáig kell utaznia ezért a páratlan élményért. Hazánkban 2081. szeptember 3-án lesz teljes napfogyatkozás.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.