Gazdaság

Februárig drágulhat az élelmiszer

Februárig drágulhat az élelmiszer

2022. október 18., kedd
Februárig drágulhat az élelmiszer

Az árak emelkedésével ugyan a fizetőképes kereslet is csökkeni fog, Raskó György agrárközgazdász szerint így sem fog csökkeni az élelmiszerek ára.

A szakértő arról beszélt, hogy akár jövő év februárjáig folytatódhat az alapvető élelmiszerek drágulása. Ennek meglátása szerint több oka van: egyrészt a nyári aszály, ami 1000 milliárd forint körüli veszteségek okozott a magyar gazdáknak.

A másik kardinális tényező, hogy a vetést most kell elvégezni, az ehhez szükséges gázt és áramot pedig ahogy mindenki más, úgy a gazdák is elképesztően magas árakon tudják csak beszerezni.

Raskó szerint azonban ezzel a termelők túlnyomó része nem fog tudni mit kezdeni és megadja magát. Még tovább fokozza a problémát, hogy a műtrágya több mint négyszeresére drágult az elmúlt évhez képest. Összességében tehát elképesztő mértékű költségemelkedéssel tudják csak elvégezni a szükséges munkálatokat a gazdák a mezőgazdasági alapanyagok termelése során.

Mindez pedig tovább gyűrűzik az állattartókhoz, mivel erre az ágazatra komoly hatással van a búza és a kukorica drágulása. Ráadásul a kiscsibének és a malacnak is kell a fűtés, ami óriási pluszköltségeket jelent.

Az agrárközgazdász szerint volt egy rövid, féléves visszaesés a világpiacon, de a kukorica, a búza és az árpa ismét drágul, ezért elmondása szerint nem sok jóra lehet számítani a következő időszakban. Magyarországon átlagosan 35 százalékot drágultak egy év alatt az élelmiszerek, az Európai Unióban 18 százalékkal. Raskó mindehhez hozzáteszi, hogy egyes élelmiszereken még ráadásul ársapka is van, amiket ha januártól megszűntetnek, akkor durván megdrágulhat a növényi olaj és a napraforgóolaj is.

Az agrárközgazdász szerint a kereslet csökkenése állíthatja meg a brutális árnövekedést, a fizetőképes vásárlók száma ugyanis egyre zsugorodik.

A statisztikák szerint a magyarok a drágulás miatt kevesebb élelmiszert tudnak majd vásárolni, hiszen a rezsiköltségeket is fizetniük kell. Raskó szerint már múlt év októberéhez viszonyítva látható a kereslet visszaesése, mert fizetőképességi gondok vannak. Azonban ha a gazdák külföldre viszik az itthon értékesíteni képtelen termékeiket, elképzelhető, hogy az árcsökkenés is mérsékeltebb lesz.

(rtl.hu)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.