Ezt ne csinálja a vízi madarakkal, ha azt akarja, hogy tovább éljenek

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A vízimadarak etetésének veszélyeire figyelmeztetnek a természetvédők, akik arra kérik a lakosságot, hogy semmilyen táplálékkal ne etessék kirándulás közben ezeket az állatokat – írja az MTI.

A tapasztalatok alapján az alapvetően jószándékú emberek általában nincsenek tisztában azzal, hogy a vízimadarak etetése nemcsak felesleges, de tömegesen sodorhatja veszélybe az állatokat. Ez ellen világszerte küzdenek a hatóságok és a természetvédelmi szervezetek – közölte a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület.

Mint írják, a vízimadarak etetése a madaraknak, a környezetnek és az embereknek egyaránt káros. Egyrészt ezeknek a madaraknak az etetése kikapcsolja a téli túléléshez nélkülözhetetlen vonulási viselkedést, és előfordulhat, hogy az állatok emiatt később belefagynak a vízbe. Ráadásul a folyamatos etetés a zsúfoltságot is növeli és agresszívabbá teszi a madarak, akik ennek következtében elkényelmesedhetnek, így nem vonulnak el ősszel.

A feleslegesen kiszórt sok táplálék továbbá vonzza a patkányokat, segíti a szaporodásukat, ezzel helyi patkányinváziót okozva, ami szennyezi a környezetet és rontja a víz minőségét is. Emellett a hosszú időn át tartó egyoldalú kenyér és egyéb értéktelen táplálék megbetegíti, vagy akár röpképtelenné is teheti a madarakat.

Előző sztori

Csak ezt ne: még a pálinka is drágulni fog!

Videó a cikkben
Következő sztori

Még Ilicnek sem tetszett, hogy Pastort a távozásáról kérdezték