Ezekre figyeljünk, ha temetőbe indulunk

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Bűn- és baleset-megelőzési tanácsokat adott ki az Országos Rendőr-főkapitányság annak alkalmából, hogy mindenszentekkor és halottak napján sokan látogatják meg a temetőket – azonban nem mindenki abból a célból, hogy elhunyt szerettei előtt rója le tiszteletét.

Az ORFK szerint a tapasztalatok azt mutatják, ilyenkor gyakrabban fordulnak elő gépkocsifeltörések, kerékpárlopások a temetők környezetében, illetve többször történik, hogy a sírokról ellopják a virágot, koszorút vagy kegytárgyat, esetleg az őrizetlenül hagyott táskát. Hozzáteszik, ebben az időszakban zsúfoltabbak lehetnek a tömegközlekedési eszközök, ahol különösen figyelni kell értékeink megóvására, a zseblopások elkerülésére.

  • A hatóságok az áldozattá válás elkerüléseképp azt tanácsoljak, egy pillanatra se hagyjuk őrizetlenül a táskánkat és egyéb értékeinket a temetőben, ne legyen nálunk nagyobb összegű készpénz és ne tartsuk a PIN kódot a bankkártyánk mellett vagy arra felírva.
  • Amennyiben kerékpárral vagy gépkocsival érkezünk, úgy a kijelölt, őrzött és kivilágított parkolót vegyük igénybe, zárjuk le a járművünket gondosan és ne hagyjunk az utastérben vagy látható helyen értéket.
  • Ha tömegközlekedési eszközön utazunk, értékünket a belső zsebben, táskánkat pedig testközelben tartsuk, feltűnő ékszert látható helyen ne hordjunk.

A legfontosabb pedig, hogy idős rokonainkat és szomszédjainkat kísérjük el a temetőbe, hogy jobban tudjunk egymás biztonságára és értékeire vigyázni.

– írja az ORFK.

A rendőrség baleset-megelőzési tanácsokat is közzétett erre az időszakra vonatkozóan, ezek a következők:

  • Számítsunk a lassabb haladásra, legyünk türelmesebbek, kerüljük a felesleges kockázatvállalást.
  • Utazás előtt ellenőrizzük gépkocsink műszaki állapotát
  • Minden esetben vegyük figyelembe az időjárási, látási és útviszonyokat, és annak megfelelően válasszuk meg a sebességet
  • A gyalogosokra különösen figyeljünk, mivel ők a közlekedés legvédtelenebb résztvevői. Hozzáteszik, rövidebbek a nappalok, a sötét ruhában közlekedő gyalogosokat még nehezebb észrevenni.

(police.hu)

Előző sztori

Magyarország feladata a felelősségvállalás, a diaszpórában élő magyaroké pedig magyarságuk megőrzése

Következő sztori

Kegyeleti napok egymás sarkában