Politika

Elővették a német újságírókat, amiért Orbán elmondhatta az álláspontját Berlinben!

Elővették a német újságírókat, amiért Orbán elmondhatta az álláspontját Berlinben!

2022. október 16., vasárnap
Elővették a német újságírókat, amiért Orbán elmondhatta az álláspontját Berlinben!

Érdekesnek és tartalmasnak találta az Orbán Viktor miniszterelnökkel folytatott pódiumbeszélgetést Tomasz Kurianowicz, a Berliner Zeitung újságírója, aki a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában kiemelte: a beszélgetés után jobban megértette a magyarok és a magyar kormány álláspontját.

A teljes beszélgetést, vágatlanul itt lehet megnézni:

https://www.youtube.com/watch?v=kjOPoxR6wtc

Tomasz Kurianowicz úgy fogalmazott:

sokkal tisztábban látja már, hogy milyen szempontok alapján véli Orbán Viktor elhibázottnak az Európai Unió szankcióit Oroszországgal szemben. Hozzátette: bár hallott már az ukrajnai magyar kisebbségről, az ő helyzetükről sem gondolkodott el korábban. Emellett tanulságosnak nevezte a magyar kormány hozzáállását a geopolitikai kihívásokkal kapcsolatban is.

Szerinte sokakat meglepett a teremben az, amikor Orbán világosan és érthetően kimondta: ha ma Angela Merkel lenne a német kancellár, ki sem tört volna a háború. A magyar kormányfő a beszélgetésen emlékeztette a jelenlévőket a krími válságra is, ami már 2014-ben háborút hozhatott volna, de "Merkel diplomáciai képessége megóvott bennünket".

A német lap újságírója arról is beszélt: elgondolkoztatta a hallgatóságot Orbán Viktornak a német állásponttal ellentétes azon kinyilatkoztatása, hogy a béke csak egy másik amerikai elnökkel, Donald Trumppal képzelhető el.

Tomasz Kurianowicz szerint előrelátható volt, hogy a Cicero közéleti folyóirat és a Berliner Zeitung napilap pódiumbeszélgetése miatt sok kritikát kapnak, mert Németországban Orbán Viktor megosztó személyiség. Ők azonban szeretnék, hogy olvasóik több szemszögből megvilágítva lássák a problémákat - jegyezte meg.

Orbán Viktor egy európai uniós ország miniszterelnöke, egy fontos ország miniszterelnöke - hangsúlyozta a Berliner Zeitung újságírója.

A kritikák közt említette, hogy kerekasztal-beszélgetést és nem konfrontatív interjút folytattak. Másokat az is zavart, hogy egyáltalán pódiumot biztosítottak Orbán Viktornak, ezzel felületet adva politikai érvelésének, és az a vád is érte őket, hogy ilyen értelemben nem szolidárisak Ukrajnával, mert egy olyan perspektívát mutatnak, amely esetleg fáj az ukránoknak

- sorolta. Volt, akik sérelmezték, hogy a beszélgetésre nem hívtak meg a magyar ellenzékből megszólalókat, akik kérdezhettek volna a miniszterelnöktől. Azonban - mint mondta - a magyar stábbal előre egyeztették, hogy bátran feltehetik kérdéseiket, "nincsenek tabuk".

A német lap újságírója jelezte: a jövőben is folytatnának hasonló beszélgetéseket, akár megosztó politikusokkal is, mert fontosnak tartják, hogy meghallgassák őket és "szemtől szemben találkozzanak a reálpolitikával".

Berlin, 2022. október 11. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (k) pódiumbeszélgetésen vesz részt Alexander Marguierrel, a Cicero címû politikai magazin fõszerkesztõjével (b) és Hölger Friedrichhel, a Berliner Zeitung címû lap kiadóvállalatának tulajdonosával (j) Berlinben 2022. október 11-én. MTI/Fischer Zoltán

Tomasz Kurianowicz hangsúlyozta:

az ukrajnai háborúra a világban eltérő reakciók vannak, és a nyugati-európai államok véleménye kisebbségben van. Ezért is tartja fontosnak, hogy más véleményeket is meghallgassanak annak érdekében, hogy teljesebb képet kapjanak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.