Politika

Együtt az illegális migráció ellen-magyar-szerb-osztrák csúcstalálkozó Budapesten

Együtt az illegális migráció ellen-magyar-szerb-osztrák csúcstalálkozó Budapesten

2022. október 3., hétfő
Együtt az illegális migráció ellen-magyar-szerb-osztrák csúcstalálkozó Budapesten

Magyar–osztrák–szerb csúcstalálkozót tartanak hétfőn Budapesten, a tárgyalások fókuszában az illegális migráció elleni közös fellépés szerepel. A vendéglátó Orbán Viktor magyar miniszterelnök Karl Nehammer osztrák kancellárral és Aleksandar Vucic szerb államfővel egyeztet a Várkert Bazárban.

A magyar miniszterelnök közösségi oldalán is közzétett egy fényképet az eseményről:

- Az elmúlt időszakban jelentős mértékben megnövekedett az Európai Unióra nehezedő migrációs nyomás. Átlagosan hetente több mint ötezer határsértőt tartóztattak fel a rendőrök és a katonák az elmúlt időszakban a déli határnál. Ha így emelkednek a számok, 2022-ben a 200 ezret is meghaladhatja majd a határsértők száma – közölte Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója.

Orbán Viktor miniszterelnök fogadja a magyar-osztrák-szerb csúcstalálkozóra érkezõ Aleksandar Vucic szerb államfõt a Várkert Bazárnál (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

A külgazdasági és külügyminiszter is a közösségi oldalára írt bejegyzést. „Magyarország kettős nyomás alatt áll: keletről mintegy 1,5 millió menekültet fogadtunk be, délről pedig 180 ezer illegális migránst állítottunk meg”– írta Szijjártó Péter a közösségi oldalán, akik kiemelte, hogy a migránsok a déli határunkat ostrom alatt tartják, a migrációt kiváltó okok egyre súlyosabbak.

Orbán: egyre nehezebb a helyzet

Budapest, 2022. október 3. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök a Karl Nehammer osztrák kancellárral és Aleksandar Vucic szerb államfõvel, a magyar-osztrák-szerb plenáris megbeszélés után tartott közös sajtótájékoztatón a Várkert Bazárban 2022. október 3-án. A tárgyalások fõ témája az illegális migráció elleni közös fellépés volt. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

A kormányfő az osztrák kancellárral és a szerb elnökkel egyeztetett a Várkert Bazárban, majd közös sajtótájékoztatójukon kiemelte: ez egy hosszabb sorozat első, nyitó találkozója. Három olyan ország vezetője találkozott, amelyet a lehető legsúlyosabban érint a migráció kérdésköre, ,,mind a hárman szenvedünk az illegális migrációtól" - tette hozzá.

Hangsúlyozta: ez a három ország nemcsak a saját határait védi, hanem egész Európát. Magyarország teljesíti a schengeni tagságból fakadó kötelezettségeket, de az lenne az érdeke és egész Európa érdeke is, hogy a védvonalat minél délebbre tolják.

Szerinte most az elsődleges védvonal a szerb-magyar határ, és mindenkinek az az érdeke, hogy ez délebbre kerüljön.

A szerb elnök és az osztrák kancellár a partnerséget helyezi előtérbe

Karl Nehammer osztrák kancellár a magyar-osztrák-szerb csúcstalálkozót követő sajtótájékoztatón elmondta, Ausztriának meghatározó biztonsági kérdés az illegális migráció elleni fellépés, amelyben hosszú ideje együttműködik az osztrák, a szerb és a magyar rendőrség, a találkozó eredményeként pedig tovább bővítik a rendőri szervek közötti együttműködést.

Aleksandar Vucic szerb államfő arról beszélt, Szerbiában egyre nagyobb problémát jelent az illegális migránsok növekvő létszáma, valamint Oroszországból és Ukrajnából is már mintegy 17 ezren érkeztek menekültként az országba. Emlékeztetett továbbá, hogy az Európai Unió január 1-jétől életbe lépő új vízumpolitikája miatt nehezebb lesz Szerbiából a nyugati országokba utazni, ennek kezelésére Magyarország, Ausztria és Szerbia közös akciótervet dolgoz ki a három ország rendészeti erői számára.

CIKKÜNKET FRISSÍTJÜK A RÉSZLETEKKEL

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.