Botka új szavazást akart kiírni, de így is elsőre megszavazták a rendeletet

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
szerző: Zádori Benceoktóber 21. - 10:26

Az érdemi része előtt lezárták a vitát, a szavazást több furcsaság övezte

Noha a jobboldali képviselők még folytatták volna a vita érdemi részét, Botka úgy döntött, hogy lezárja azt – az ellenzék tiltakozása ellenére.

Miután megszavazták a csomagot, a polgármester szeretett volna új szavazást kiírni. Ez azonban a gépi szavazás szabályai miatt törvénytelen lett volna, így Tápai és Haág tiltakozásának eredményeként végül mégsem írt ki új szavazást a polgármester.

A közgyűlés többsége végül elfogadta az önkormányzati intézmények ideiglenes bezárásáról szóló javaslatot, ugyanakkor – az ellenzék mellett – a városezetésből Koromné Fenyvesi Rózsa, a DK-frakcióvezetője nemmel szavazott.

szerző: Zádori Benceoktóber 21. - 10:24

Kozma József áfacsökkentést szeretne az energiaárakra

Kozma József frakcióvezető szerint több egyszerű javaslatot is lehetne tenni annak érdekében, hogy kedvezőbb legyen a mostani helyzet: többek között azzal, hogy az energiaárak áfáját lecsökkentené.

Korábban erre az azonnali kérdések órájában a Parlamentben Orbán Viktor miniszterelnök azt válaszolta: az áfa csökkentése azt nem volna jó, mert akkor nem tudnák átlagárig fenntartani a rezsicsökkentést.

szerző: Zádori Benceoktóber 21. - 10:12

Joób Márton a családok és a sportolók védelmében szólal fel

Joób Márton képviselő szerint ,,fűnyíróelv” jelenik meg az előterjesztésben, mivel több ezer gyerek nem tud úszni menni decembertől, ileltve rengeteg sportegyesület bajba kerül. Kiemelte, hogy a jégpálya egész szezonban nem nyit ki, ami lényegében az ott sportolóknak egy pályafutás végét is jelentheti.

Botka szerint mindkét uszoda a téli szünettel együtt 3 hétig tart zárva összesen, utána az újszegedi kinyit. A Jégpályáról pedig azt mondta: nem a városvezetés miatt nem nyit ki, hanem mert az ott felújítást végző kivitelező mindent elrontott, amit el lehetett rontani – ezért pedig a Szegedi Sport és Fürdők Kft.-t okolja.

szerző: Zádori Benceoktóber 21. - 10:03

Ruzsa Roland elnézést kért, amiért figyelmetlenül rokkant parkolóban állt meg

Ruzsa Roland, Kiskundorozsma jobboldali képviselője aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy az idősklubokat bezárásával a nyugdíjasok nem kapják meg az ebédjüket. Botka szerint nincs ok az aggodalomra, a koronavírus-járvány alatt két évre kellett bezárni ezeket az intézményeket, és ekkor is mindenki megkapta az ebédjét, ezután is így lesz.

Egyúttal pedig megerősítette, amelyet az önkormányzati kiadvány megírt: valóban figyelmetlenségből, mozgáskorlátozottaknak fenntartott parkolóban hagyta az autóját – ezért pedig bocsánatot kért azoktól, akiket ezzel megbántott-megjegyezte, hogy a várost vezető oldalon a hibák elismerése és a bocsánatkérés 20 éve hiánycikk. Hozzátette, az önkormányzati lap ,,gyakorló újságírói” a történtek leírásán túl valótlanságokat állítanak a személyéről.

szerző: Zádori Benceoktóber 21. - 09:45

Haág az önkormányzat költséghatékonyságát kifogásolja, Botka hencegéssel bagatellizálja el a vitát

Haág beszédében megemlíti, hogy Szeged az utolsó az egy főre jutó iparűzési adó tekintetében – ez pedig a város következetlen gazdaságpolitikája miatt alakult ki: nem tárgyalnak befektetőkkel, megdrágítják a szociális szférát, kiterjesztik a parkoló zónákat és drágítják a parkolási díjat, ,,a lakosságot sarcolják”.

Botka a felszólalására hencegve és bagatellizálóan úgy reagált: szerinte az elmúlt 20 évben Haág Zalán volt az egyik oka annak, hogy ő polgármester tudott maradni.

szerző: Zádori Benceoktóber 21. - 09:36

Tápai szerint a gazdasági alpolgármester nem tudja, mennyit takarít meg a város

Tápai Péter arról beszél, hogy a Pénzügy- és Vagyonkezelői Bizottság ülésén megkérdezte Kovács Tamást arról, hogy a tervezett intézkedésekkel mennyit spórol meg a város. A kormány ugyanis 25%-os kötelező megtakarítást ír elő.

A gazdasági alpolgármester azonban elmondása szerint nem tudott erre a kérdésre választ adni.

Ebből kifolyólag is úgy véli, hogy ugyan a törvényességeknek megfelelő, ám egy sebtében, hasraütésszerűen összerakott rendeletről van szó. Hozzátette, abban egyetért, hogy ,,nehéz idők előtt állunk”, de a ,,megoldásokban nem értünk egyet”. Tápai hozzátette: hatástanulmányok nélkül nem lehet érdemi vitát folytatni, még arról sem, hogy más lépések milyen változást eredményeznének a költségvetésben.

szerző: Zádori Benceoktóber 21. - 09:28

Botka szerint szó szerint ugyanolyan intézkedéseket hoznak, mint máshol

A polgármester szerint gyakorlatilag szó szerint ugyanolyan ideiglenes intézkedéseket kíván hozni a polgármester, mint amilyenek Győrben és Székesfehérváron életbe léptek – azzal a különbséggel, hogy ott áprilisig zárnak be mindent.

Szegeden azért februárig, illetve márciusig zárják be az önkormányzati intézményeket, mert akkor fogadják el a következő évi költségvetést.

Kovács Tamás gazdasági alpolgármester szerint nem látszik, hogy a kormány kisegíteni az önkormányzatokat – márpedig ez a helyzet kigazdákodhatatlanná teszi a működési költségeket.

szerző: Zádori Benceoktóber 21. - 09:21

Haág Zalán nem támogatja az egyetlen napirendi pontot

Haág Zalán KDNP-s képviselő szerint súlyos sérti a szociális szférát a mostani válságterv, és valójában nem a válságot kezeli – ezért azt javasolja, hogy ne szavazzon most róla a közgyűlés, hanem egy másik alkalommal.

A közgyűlés többsége a javaslatot leszavazta, így marad a napirendi pont az eredeti formájában.

szerző: Zádori Benceoktóber 21. - 09:12

A napirend előtt az országos politika van terítéken

Tóth Károly a tegnapi tanártüntetés ,,nagyszerűségéről” beszélt, de szó esett az élelmiszer-drágulásról is. Tápai Péter a nemzeti konzultáció kitöltésére buzdít. Mihálik Edvin pedig megismételte, amit a közösségi oldalán is már megemlített: a ,,nemzeti konzultáció maximum gyújtósnak lesz jó”, mivel az eredménytől függetlenül szerinte a kormány ígyis-úgyis hazudni fog.

szerző: Zádori Benceoktóber 21. - 09:07

Senki nem akar a mai napirendről szavazni

Ahogy korábban is megírtuk, a mai napirend tétje az, hogy az önkormányzati intézmények nagyrészét – elsősorban a sport- és kulturális létesítményeket – decembertől kezdődően bezárnák, egészen március elejéig (egy-két kivétellel.)

Szó van arról, hogy közös megegyezéssel nyitva tartanák a Tiszavirág Sportuszodát, illetve az egy hónapra bezárni tervezett IH Rendezvényközpontot. Hogy erre mekkora esély van, az a mai viták során minden bizonnyal ki fog derülni.

Rendkívüli közgyűlést hívott össze még a legutóbbi közgyűlés kezdete előtt Botka László. Ma arról az energiamegtakarítási csomagról vitáznak, aminek az értelmében lényegében minden önkormányzati intézményt bezárnak. Kövesse velünk percről percre!

Előző sztori

Éjjel 2-kor jelentkezett be Orbán Viktor!

Következő sztori

Senki nem akar a mai napirendről szavazni