Szórakozás

Bud Spencer-relikviákat is felpróbálhatunk Szegeden a Múzeumok Őszi Éjszakáján

Bud Spencer-relikviákat is felpróbálhatunk Szegeden a Múzeumok Őszi Éjszakáján

2022. október 18., kedd
Bud Spencer-relikviákat is felpróbálhatunk Szegeden a Múzeumok Őszi Éjszakáján

Izgalmas programokkal várja a szegedi Móra Ferenc Múzeum a látogatókat a Múzeumok Őszi Éjszakáján. Szombaton 18-23 óra között bemutatják például azt a mokaszint, melyet Kossuth Lajos amerikai útja során kapott egy indián asszonytól, továbbá egy nyereményjátékban lehet részt venni, melynek nyertesei felpróbálhatják azokat a filmes kellékeket, melyeket a Bud Spencer-féle westernfilmekben használtak – közölte a Kultúrpalota sajtóreferense.

Hegedűs Anita tájékoztatása szerint a cowboy-indián kiállítás fog az idei Múzeumok Őszi Éjszakájának középpontjában állni Szegeden október 22-én, szombaton 18 és 23 óra között.

A Móra Ferenc Múzeumban ezen az estén mutatják be azt a mokaszint, melyet Kossuth Lajos egy amerikai útja során kaphatott. A feljegyzések szerint Kossuth 1852. május 25-én a Niagara vízesésénél lévő szállásáról ellátogatott egy közeli indián faluba.

Itt találkozott egy indián nővel, aki gyöngymunkákat készített – szeretett is volna tőle vásárolni, de az nem állt szóba vele. Amikor azonban visszatért szállására, néhány szép gyöngyhímzés várta. A történet szerint amikor az indián nő megtudta, hogy ki volt a vendége, elvitte ajándékba a tárgyakat, melyek között valószínűleg ott volt az a mokaszin is, mely később a Magyar Nemzeti Múzeum gyűjteményében kapott helyet – és amit most Szegeden mutatnak be – közölte Hegedűs.

Kiemelte, az este másik kuriózuma egy nyereményjáték lesz.

Minden látogató részt vehet egy játékban, mely során három szerencsést fognak kisorsolni: a nyertesek felpróbálhatják a Bud Spencer-féle westernfilmekben szereplő filmes kellékeket (pisztolyövet, bilincset). Sőt, akár fotózkodhatnak is bennük.

árulta el a sajtóreferens.

Hozzátette, ezek a tárgyak Rómából érkeztek és nem számítanak műtárgynak, ezért nyílik lehetőség a felpróbálásukra. A Móra-múzeumban mindemellett bemutatják Vészits Andrea új könyvét, melynek főszereplője Móra Ferenc. Tartanak fényfestést, country táncbemutatókat, valamint egy előadást a Magyar Nemzeti Múzeum Kossuth-hagyatékáról, melyhez a bemutatásra kerülő mokaszin is tartozik. Mindemellett az egész este folyamán látogatható lesz a tetőkilátó és folyamatos tárlatvezetésekkel és zseblámpás látványtári sétákkal is várják az érdeklődőket.

Nem csak a Mórában lesznek programok
A Fekete házban a Kloáka, kanális, klozet című kiállítás kapcsán 10 perces minielőadásokat hallhatnak az érdeklődők a fürdőszobakultúra, a higiénia és csatornázás története témakörében. Emellett ezen a kiállítóhelyen is folyamatosan zajlanak majd a tárlatvezetések. A Vármúzeumban Löffler Zsuzsanna meseíró, a Móra-múzeum régésze dedikálja majd mesekönyveit, emellett történelmi játékkuckóval és tárlatvezetésekkel is készülnek a múzeum munkatársai.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.