Az Alföldön élve fogó csapdával fogtak aranysakált

Cikkünk frissítése óta eltelt 8 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Ez még a szakmában is ritkaságnak számít, mivel a „toportyán” rendkívül óvatos, a fiatal példányokat azonban könnyebb megtéveszteni. A vadászterület déli részén eddig aranysakállal még nem találkozott, bár Alföld ezen szegletében időnként felbukkannak vándorló egyedek.

Éjszakánként kereső hőkamerájával folyamatosan monitorozza a helyi vadállományt. A faj stabil populációt még nem tudott létrehozni, mivel a helyi illetékes hivatásos vadászok aktivitása folyamatos. A Csongrád-Csanád megyei vadgazdálkodók, ha szükséges egymást segítik, és információval látják el, ha egy falka feltűnik. Az aranysakál megjelenése a természetvédelem és a vadgazdálkodás számára sem előnyös, mivel a vadászható fajok mellett, a védett és fokozottan védett emlős, madárfajokat, hüllőket, kétéltűeket is elfogyasztja. Az aranysakálok főleg a terület nyugati feléből, az ártérből bukkannak fel időnként. A Tisza ártere egy olyan védett, tökéletes élőhely, amely az aranysakál számára az egyik legjobbnak tekinthető.

Fotó: Molnár Nándor – Agro Jager News

További részleteket a befogásról ide kattintva olvashat.

Előző sztori

Féláron utazhatunk vasúton a Csabai Kolbászfesztiválra

Következő sztori

Fiatal lányokat kényszerített prostitúcióra egy szegedi házaspár