Sport

Öt plusz egy ok, amiért Szalai Ádám szerepe rendkívüli volt a magyar labdarúgásban

Öt plusz egy ok, amiért Szalai Ádám szerepe rendkívüli volt a magyar labdarúgásban

2022. szeptember 27., kedd
Öt plusz egy ok, amiért Szalai Ádám szerepe rendkívüli volt a magyar labdarúgásban

1. Ritkánbeszélt, de akkor volt tartalma

Vannak azok a közéleti szereplők, köztük sportolók is, akik az útjukba kerülő utolsó kamerás kaputelefonnak is nyilatkoznak. Szalai Ádám ennek az ellenkezője volt. A kötelező körök mellett csak ritkán vállalkozott hosszabb interjúra. Véleményét azonban mindig őszintén és minden „cicomázás nélkül elmondta”. Legemlékezetesebb a 2013-as sajtótájékoztatója volt, ahol a hollandoktól elszenvedett súlyos vereség után hosszasan ecsetelte miért tart ott a labdarúgásunk ahol tartott akkor. Sokan innen eredeztetik azt a változást, ami most a Nemzetek Ligája sikerben is szerepet játszott.

https://www.youtube.com/watch?v=HQkn16ukkOU&t=34s

2. A kapitánya és vezére volt a válogatottnak

Szalai Ádám 2017 óta volt csapatkapitány a magyar labdarúgó-válogatottnak. Amikor elődje Dzudzsák Balázs kikerült a válogatott keretéből, akkor egyértelmű volt, hogy az évek alatt vezéregyéniséggé váló támadó kapja a karszalagot. A szurkolók pedig valahogy úgy képzelnek egy kapitányt, amilyen Szalai Ádám volt. Erős, határozott és a társakra hatni tudó, igazi egyéniség, aki a pályán játékával, pályán kívül karakterével volt vezéregyéniség. A legutóbbi Eb-re Izland ellen jutott ki a magyar válogatott, akkor a csapatkapitány egy örökké emlékezetes beszédet tartott az öltözőben, a meccs előtt.

https://www.youtube.com/watch?v=Ad_vHvQT-hY

3. A szurkolókmaguk közül valónak érezték

Ahogy fentebb említettük, Szalai Ádám kellő távolságot tartott az újságírókkal. A szurkolókkal viszont annál közelebbi kapcsolatot tartott és tart fent. A válogatott kapitánya láthatóan élvezte a feléje áradó tiszteletet, a szurkolók pedig élvezték, hogy ott volt velük. Pláne még amikor koccintott is, mint 2016-ban az Eb után.

https://www.youtube.com/watch?v=6k1sC0P0cfk

De akár a hétfő esti búcsú pillanatai is említhetnénk. Szalai Ádám odasétált a szurkolók elé, majd a himnusz eléneklése után bemászott a táborba, ahol megköszönte a szurkolóknak amit tőlük kapott. A magyar válogatott tábora, a Carpathian Brigade pedig körülölelte és talán nem lenne meglepő, ha látnánk még ott szurkolni Szalait.

https://youtu.be/R4e4KlA54F4

Az pedig csak hab a tortán, hogy a meccs utáni estét is a szurkolókkal töltötte a TrollFoci Pubban.

4. Valódi csatár volt

A gólok számát tekintve sem rossz a válogatott mutatója Szalai Ádámnak, de a játékában sokkal több volt, mint a gólszerzés. Kapott rendesen kritikát mindenhonnan-lassú, lomha, nagy termete miatt nem üti meg a szintet. Végül 86 mérkőzésnél és 26 gólnál állt meg a mutató, de a gólpasszok terén sem áll rosszul. Hogy miben volt rendkívüli és miért fog hiányozni onnan előröl az előbb leírtak mellett? Nos mert labdát tartani úgy, mint ő kevesen tudnak, ráadásul az ő megtartása egyetlen védőnek sem volt ajándék-garantált feladatot adott egy, de nem egyszer két embernek is.

https://www.youtube.com/watch?v=wEAjGNj1y0c

+1. Ki fog ilyen gólokat lőni?

Egészen biztosak vagyunk benne, hogy a magyar válogatottban van és lesz is még olyan játékos, akinek egy-egy gólját hosszú ideig emlegetik majd a szurkolók. Szalai Ádám utolsó, németeknek szerzett gólját nem csak most „századszorra” nézve, de a későbbiekben is lehetetlen lesz megunni és elégszer megnézni. Természetesen már nagyon várjuk Szalai követőit.

https://youtu.be/ScqkpRobCxE

A kapitány így búcsúzott a mérkőzés másnapján:

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.