Menstruációs szabadságot vezetnek be Terézvárosban

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Menstruációs szabadságot vezet be Terézváros az önkormányzathoz tartozó cégeknél – jelentette be közösségi oldalán Soproni Tamás, a kerület polgármestere.

A polgármester szerint legjobb értelemben vett szabadság alkotóeleme, hogy merünk beszélni azokról a problémákról, amelyekről ,,sokszor egyszerű prüdéria” beszélni. Márpedig Soproni úgy véli: ha nem beszélünk a problémáról, a megoldásról se fogunk tudni.

A fájdalmas menstruáció véleménye szerint nem gyengeség és nem is stigmatizálandó, ,,Nem lehet elvárni, hogy „dobj be két algoflexet meg nospát, szorítsd össze a fogadat, és végezd a munkádat”” – írja.

A polgármester még tudományosan is alátámasztja ezt posztjában. Mint írja, kutatások alapján a fiatal nők 60-90 százaléka szenved a dysmenorrheától, azaz a fájdalmas menstruációtól.

,,Az a politikus, aki a társadalom ekkora hányadának, nők százezreinek problémájával nem foglalkozik, nem méltó arra, hogy bárkit is képviseljen.” – teszi hozzá.

Ezeknek az okoknak a mentén Terézváros testülete Soproni javaslatára egy extra szabadságot ad az önkormányzati tulajdonú cégekben az orvosilag igazoltan fájdalmas menstruációban szenvedő nőknek. Hangsúlyozottan az önkormányzati tulajdonú cégek esetében érvényes ez, más esetben a törvény ezt – a polgármester szerint – nem engedélyezi.

,,Éppen ezért az Alaptörvényben rögzített felterjesztési jogunkkal élve a foglalkoztatáspolitikáért felelős Palkovics László technológiai és ipari miniszterhez fordulunk, hogy indítson jogalkotási folyamatot, melynek végén az Országgyűlés törvénybe iktathatja a menstruációs szabadságot.” – zárja sorait Soproni.

Borítókép: Thinkstock

Előző sztori

Így válasszunk beépíthető elektromos sütőt…

Videó!
Következő sztori

Megható találkozás: Novák Katalin meglátogatta egykori ságváris tanárnőjét, a legendás Anci nénit