Matolcsy György és Csányi Sándor is a gazdaság jövőjéről beszélt Szegeden

A globális gazdaság, az Európai Unió és a magyarok is akkor tudják jól megoldani az évtized kihívásait, ha “fejben átváltanak” és elfogadják, hogy új gondolkodásmódra van szükség – mondta Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke a 60. Közgazdász-vándorgyűlésen Szegeden, csütörtökön. A kétnapos esemény első napján tartott előadásában a jegybankelnök megjegyezte: az MNB-nél a fenntartható közgazdaság alapelveinek kidolgozása zajlik, és arra biztatta a szakmát, hogy szóljanak hozzá a témában közétett globális vitairatukhoz.

“Tudomásul kell venni, hogy vége van a lineáris világnak, elhagyjuk a régi, biztonságosnak hitt közgazdaság világát és evezünk a fenntarthatóság felé” – fogalmazott.

Befektetési szempontból nem világos, miért maradt ilyen sok külföldi bank Magyarországon, miközben a hazai viszonyok nem kedveznek a szektornak – erről már Csányi Sándor beszélt. Az OTP Bank elnök-vezérigazgatója arról is szólt, hogy nem túl kedvezők a gazdasági kilátások Európában – de Magyarországon sem jobb a helyzet.

Csányi Sándor, az OTP Bank Nyrt. elnök-vezérigazgatója és Pleschinger Gyula, a Magyar Közgazdasági Társaság elnöke érkezik a 60. Közgazdász-vándorgyûlés megnyitójára a TIK épületébe (FOTÓ: MTI/Rosta Tibor)

Kedvezőtlenek az európai és az amerikai gazdaság kilátásai. Annak az esélye, hogy a következő egy évben recesszió következik be, a korábbi átlagos 10 százalékról 50 százalékra emelkedett. A gazdasági problémák már a pandémia után elkezdődtek, a háború csak súlyosbította azokat. Bizakodásra adhat azonban okot, hogy egy éven belül nézve a globális indexek alapján a harmadik negyedévben már csökkenésnek indultak az árak. Európában a magas államadóssággal rendelkező országok jelentik a legnagyobb kockázatot. Bármilyen is lesz a jövő, Magyarország osztozni fog Európa sorsában, mivel kifejezetten magas fokú a magyar gazdaság integráltásága az európai gazdaságba – fogalmazott Csányi Sándor a 60. Közgazdász-vándorgyűlés nyitó plenáris ülésén.

Előző sztori

Tíz helyszínen, negyven programmal kezdődik a KATTÁRS

Következő sztori

Nemzeti konzultáció indul a szankciókról