Politika

Kormányinfo: Nem emelkedik a távhő ára, a kormány pedig saját magán kezdi a spórolást

Kormányinfo: Nem emelkedik a távhő ára, a kormány pedig saját magán kezdi a spórolást

2022. szeptember 8., csütörtök
Kormányinfo: Nem emelkedik a távhő ára, a kormány pedig saját magán kezdi a spórolást

-A kormány az energetikai és gazdasági helyzetet értékelte, azt tudjuk megállapítani, hogy egész Európában rendkívül nehéz az energiaellátás helyzete, és az árak emelkedéséből adódóan gazdasági válsághelyzet alakult ki

– mondta Gulyás Gergely a Kormányinfon. A miniszterelnök vezető miniszter hozzátette, hogy a szankciós politika nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, Oroszország extraprofitra tett szert. 

Magyarországot nem érintik az ellátási problémák, amelyek Európában tapasztalhatóak,

de emellett árproblémák is vannak, tízszeres-tizenötszörös árakat láthatunk.

A kormány a takarékosodást magán kezdi

A kórházak és a bentlakásos szociális intézményeknek kivételével

25 százalékos gázcsökkentést írtak elő az állami szerveknek és az általuk üzemeltetett intézményeknek, cégeknek.

Ha a magyar háztartásoknak ma kellene kifizetni az átlagfogyasztásig az áram és gázszámlát, az 180 ezer forintjába kerülne, így 150 ezer forintnál nagyobb a támogatás havonta, ezt Európa legnagyobb támogatási programjának nevezte Gulyás Gergely.

Tíz köbméter fát biztosít a kormány mindenkinek

Tűzifa- és barnaszén program indul, és az erdőgazdaságoktól is lehet jövő héttől közvetlenül fát vásárolni, hatósági áron, nem csak a tüzép-telepeken. Gulyás Gergely bejelentette, hogy egy

jövő csütörtökön induló programnak köszönhetően az állami erdőgazdaságok 10 köbméter fát biztosítanak mindenkinek, akinek igénya van rá.

Állami elővásárlási jogot vezetnek be a barnaszénre, vagyis export tilalom lép életbe. 50 ezer tonnáról 280 ezer tonnára emelhető a hazai külszíni fejtés. Erről hamarosan dönt a kormány.

Nem változik a távhő ára

A távhőáremeléssel kapcsolatban megjelent hírek téves közlések, a távhőárak a lakossági fogyasztóknak nem változnak-emelte ki Gulyás Gergely.

Ugyanakkor döntöttek arról, hogy minden, távhővel fűtő lakást mérőórával lássanak el, 130-140 ezer olyan lakás van, amely nem rendelkezik mérőórával, ezért 24 filléres emelés jön, de ezt az ipari fogyasztók fedezik. A jelenlegi kapacitások mellett egy évben 30 ezer mérőórát lehet beszerelni, ez 4-5 éves program lesz.

Programot dolgoznak ki az energiaigényes iparágakra

A kormány kidolgoz egy programot az energia intenzív kis- és középvállalkozások támogatására. Gulyás Gergely kijelentette, hogy munkahelyvédelmi programra van szükség. Azokban a termelő szektorban, ahol az ellátási láncok egy-egy eleme rendkívül energiaigényes, ott azt látják, hogy fennáll az a veszély, hogy kiesnek azok a termelő cégek, amelyek nélkül az egész termelési lánc lehetetlenné válik.

Az energia intenzív iparágakban olyan támogatási programot dolgoz ki a kormány, ami lehetővé teszi, hogy a profit csökkenésével, de folytatni tudják tevékenységüket.

Folynak a tárgyalások Brüsszellel

Három területen folynak tárgyalások Brüsszellel, ezek a tárgyalások egész nyáron folytak a tárgyalások és az unió által kért garanciákat a magyar kormány megadta. A kormány arra számít, hogy ezek fényében kedvező döntést hoz Magyarország szempontjából az unió vezetése. Gulyás Gergely arra kérte a baloldali Európa Parlamenti képviselőket, hogy fejezzék be azt a munkát, amellyel saját frakciójukban, az Európai Parlamentben mindent megtesznek azért, hogy a magyar pedagógusok, egészségügyi dolgozók ne juthassanak hozzá a Magyarországot megillető egészségügyi forrásokhoz. -Ha valaki a megbízatását a magyar választópolgároktól kapta, akkor a magyar választópolgárok érdekében kell eljárni.

Az a magatartás, amit az Európai Unió baloldali frakciókban ülő magyar Európai Parlamenti képviselők mindent megtesznek azért, hogy Magyarország ne juthasson unios pénzekhez, az feloldhatatlan ellentmondásban áll azzal, hogy a magyar választópolgároktól kapták a megbízatásukat

- emelte ki a miniszter.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.