Ha csökkenne az ÁFA, teljesen leállna a rezsicsökkentés és nem lenne olcsó üzemanyag sem

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Visszatérő ellenzéki kritika, hogy csökkenteni kellene az ÁFA-t, mert most ,,rengeteget keres” rajta az állam. Erre reagált Orbán, aki elmondta: csökkentette ÁFA mellett nem volna rezsicsökkentés.

Többször is felvetették ellenzéki politikusok, hogy az államnak az ÁFA-t és a rendszerhasználati díjat is csökkenteni kellene az energiaválság miatt. Orbán azonban azzal érvelt: ha csökkenne az ÁFA, nem lenne rezsicsökkentés.

Ugyanis az abból befolyó összeget a kormány a rezsivédelmi alapba fekteti, amiből a háztartásoknak mintegy havi 181 ezer forintnyi támogatást tudnak fizetni az átlagfogyasztásig.

Hozzátette: az ÁFA-csökkenés nem árcsökkenés formájában jut el az emberekhez, hanem költségcsökkenés formájában a kereskedőkhöz és a cégekhez.

A rendszerhasználati díj fontosságáról a kormányfő azt mondta: annak azért van jelentősége, mert a megújuló energiaforrásokat rá kell vezetni a rendszerre. Ha kevesebb zöldenergiát támogatnának, annak a díja is kevesebb lenne, de ezt Orbán nem javasolja senkinek.

Előző sztori

Embereket akart csempészni egy lengyel férfi, de a rendőrök éberek voltak

Következő sztori

Felturbózott kép terjeng az interneten a tegnapi viharról egy meteorológus szerint