Közélet

Energiaválság: 18 fokban telelhetnek a rabok a Csillag börtönben

Energiaválság: 18 fokban telelhetnek a rabok a Csillag börtönben

2022. szeptember 26., hétfő
Energiaválság: 18 fokban telelhetnek a rabok a Csillag börtönben

Annyira felgyorsult és kiszámíthatatlanná vált a büntetés-végrehajtási intézetekben az infláció, hogy háromhavonta felülvizsgálják némelyik élelmiszer-beszerzésről szóló szerződés árait – szúrta ki az RTL a közbeszerzési értesítőből. 

Mint írják, a benti boltok is egyre drágábban adják a termékeket, miközben a rabok már korábban is gyakran panaszkodtak arról, hogy a kinti világhoz képest többe kerülnek a termékek. Ez a különbség most akár 10-30 százalék is lehet.

A fizetés viszont változatlan, havonta nagyjából 33 ezer forintot kell beosztaniuk a munkát vállaló elítélteknek.

A növekvő gázár miatt a fűtésen is spórolni kell, így a börtönökben is 18 fok lesz télen. 

A Belügyminisztérium és a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BvOP) az rtl.hu megkeresésére nem kívánt nyilatkozni az inflációs hatásokról, valamint a pontos pluszköltségekről, utóbbi ugyanakkor azt elárulta: 

a kormány közintézmények fűtésével kapcsolatos rendelete a börtönökre is vonatkozik, azaz idén télen legfeljebb 18 fok lesz a végrehajtási intézetekben is.

A cikkben felidézik, hogy a Magyar Helsinki Bizottságot megkereső rabok korábban is gyakran panaszkodtak arra, hogy a büntetés-végrehajtási intézetekben nyáron sokszor nagyon meleg, télen pedig nagyon hideg van. Többen attól tartanak, hogy a mostani megszorítások hamarosan megjelennek a börtönökben is, például kevesebb élelmiszerhez jutnak majd, még ritkábban férnek hozzá meleg vízhez, vagy nagymértékben nőnek a benti boltok árai.

További részleteket IDE KATTINTVA olvashat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.