Energiaválság: 18 fokban telelhetnek a rabok a Csillag börtönben

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Annyira felgyorsult és kiszámíthatatlanná vált a büntetés-végrehajtási intézetekben az infláció, hogy háromhavonta felülvizsgálják némelyik élelmiszer-beszerzésről szóló szerződés árait – szúrta ki az RTL a közbeszerzési értesítőből. 

Mint írják, a benti boltok is egyre drágábban adják a termékeket, miközben a rabok már korábban is gyakran panaszkodtak arról, hogy a kinti világhoz képest többe kerülnek a termékek. Ez a különbség most akár 10-30 százalék is lehet.

A fizetés viszont változatlan, havonta nagyjából 33 ezer forintot kell beosztaniuk a munkát vállaló elítélteknek.

A növekvő gázár miatt a fűtésen is spórolni kell, így a börtönökben is 18 fok lesz télen. 

A Belügyminisztérium és a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BvOP) az rtl.hu megkeresésére nem kívánt nyilatkozni az inflációs hatásokról, valamint a pontos pluszköltségekről, utóbbi ugyanakkor azt elárulta: 

a kormány közintézmények fűtésével kapcsolatos rendelete a börtönökre is vonatkozik, azaz idén télen legfeljebb 18 fok lesz a végrehajtási intézetekben is.

A cikkben felidézik, hogy a Magyar Helsinki Bizottságot megkereső rabok korábban is gyakran panaszkodtak arra, hogy a büntetés-végrehajtási intézetekben nyáron sokszor nagyon meleg, télen pedig nagyon hideg van. Többen attól tartanak, hogy a mostani megszorítások hamarosan megjelennek a börtönökben is, például kevesebb élelmiszerhez jutnak majd, még ritkábban férnek hozzá meleg vízhez, vagy nagymértékben nőnek a benti boltok árai.

További részleteket IDE KATTINTVA olvashat.

Előző sztori

Csaknem ötezer migránst fogtak a rendőrök egy hét alatt

Következő sztori

Még a Covid-járvány időszakához képest is rosszabb a hangulat a piacon