Egyel kevesebb esélye lesz az éremszerzésre Olasz Annának a világbajnokságon

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Törölték a jövő évi fukuokai vizes világbajnokság programjából a nyíltvízi úszók 25 kilométeres versenyszámát.

A HAÁSZ-SZUE úszója, Olasz Anna, aki 2015-ben Kazanyban nyert ezüstérmet ezen a távon, szintén nem üdvözölte a döntést:

“Szomorú látni, hogy egy ilyen rohamosan fejlődő sportágban, mint a nyíltvízi úszás, ennyire szakmaiatlan döntéseket hoznak a FINA vezetői.

Ahelyett, hogy arra koncentrálnának, hogyan lehetne még jobban előre lendíteni és népszerűbbé tenni a nyíltvízi úszást, mostanában szinte csak az ezt hátráltató döntések születnek” – fogalmazott a szegedi versenyző, aki ezzel többek között arra is célzott, hogy az olimpiai kvóták számát 25-ről 22-re csökkentették.

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

A Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) hétfői közleményéből kiderül, hogy a vizes sportokat tömörítő nemzetközi szervezet, a FINA a kevés indulóval és a lebonyolítás költségeivel indokolta döntését. A MÚSZ ugyanakkor emlékeztet rá, hogy az idei budapesti világbajnokságon 26 férfi és 15 női úszó vágott neki a Lupa-tavon a távnak, miközben a leghosszabb medencés számban, 1500 méter gyorson 23 férfi és 26 női versenyző nevezett.

“Ez egy rendkívül rossz döntés, főleg, ha arra hivatkoznak, hogy kevés az induló,

hiszen női 400 vegyesen is alig úsztak – az idei vb-n konkrétan 19 induló volt. Akkor ugyanezen gondolatmenettel a 400 női vegyest is megszüntetik?” – idézte a MÚSZ Facebook-oldala Gálicz Pétert, aki hazai közönség előtt bronzérmet nyert a világbajnokságon 25 kilométeren.

A vb-n így 5 és 10 kilométeres versenyre, valamint a csapatviadalra kerül sor, míg az olimpiai programjában csak a 10 kilométer szerepel.

Előző sztori

Az Orbán-kormány a legstabilabb az EU-ban

Következő sztori

Így juthatunk koronavírus gyorsteszthez októbertől