Gazdaság

Még a Covid-járvány időszakához képest is rosszabb a hangulat a piacon

Még a Covid-járvány időszakához képest is rosszabb a hangulat a piacon

2022. szeptember 26., hétfő
Még a Covid-járvány időszakához képest is rosszabb a hangulat a piacon

A GKI Gazdaságkutató Intézet felmérése szerint tovább romlottak a fogyasztói várakozások, alig emelekdett valamit az üzleti bizalmi index.

Az EU támogatásból végzett felmérés szerint a fogyasztók pillanatnyilag még 2020 tavaszához, a Covid-járvány okozta pánik időszakához képest is pesszimistábbak.

Az üzleti bizalmi index már második hónapja van a negatív tartományban, vagyis a cégek többsége pesszimista.

Bár szeptember óta az építőipar kivételével minden ágazat minimálisan optimistább lett, de semmivel sem derűlátóbb. Az ipar a legoptimistább, a legkevésbé az építőipar mellett a kereskedelem.

Továbbra romlott a foglalkoztatási hajlandóság az üzleti szférában, de kevesen gondolkoznak létszámleépítésben. A lakosság munkanélküliségtől való félelme azonban tovább erősödött.

A cégek mintegy 60%-a tervez áremelést, a fogyasztók további inflációra számítanak.

A magyar gazdaság jövőbeli helyzetét az elmúlt hónapokban a vállalatok és az emberek egyaránt egyre drámaibbnak látták, szeptemberben a
fogyasztók körében ez tovább erősödött, az üzleti szférában azonban az ipar kivételével jelentős javulás történt. Az aggodalom azonban továbbra is nagyon erős.

A fogyasztói bizalmi index április óta 30 pontot zuhant. Utoljára tíz évvel ezelőtt, a Széll Kálmán terv idején volt a lakosság pesszimistább. A felmérések kezdete óta az emberek saját jövőbeli megtakarítási képességüket idén februárban érezték a legkedvezőbbnek, azóta minden hónapban, egyenletes ütemben gyengül ez a remény.

(via 24.hu)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.