Ásotthalmon szimulálják az erdőtüzek előrejelzését

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Szegedi Tudományegyetem kutatói évek óta dolgoznak egy olyan módszer fejlesztésén, amely hatékonyabbá teheti a kialakult tüzek elleni védekezést és segítheti azok előfordulásának előrejelzését is – írja az SZTE közleményében.

A tudósok egyre közelebb kerülnek egy olyan rendszer kialakításához, amely hatékonyan segíthet. Ennek alapja egy terepi mérésekkel pontosított, aktuális és nagy méretarányú adatbázis létrehozása, amely egyfajta térinformatikai alkalmazásként tartalmazza adott terület rengeteg olyan földrajzi adatát, amelyek segítenek a pusztítás megfékezésében.

A multispektrális műholdképeken a kutatók a látható és az infravörös hullámhosszakat is felhasználhatják.

– Többségében ezek a tűzesetek emberi gondatlanság következményei. Nem feltétlenül szándékos gyújtogatás, lehet mezőgazdasági tevékenység is a kiváltó ok. Viszont az, hogy kialakulhatnak, a klímaváltozásnak köszönhető, hiszen a meggyújtható szárazanyagtartalom megnőtt – ismertette Dr. Kovács Ferenc, a Szegedi Tudományegyetem TTIK Geoinformatikai, Természet- és Környezetföldrajzi Tanszék egyetemi docense. Mint mondta, a száraz időszakok hossza, idén az aszály súlyossága, amit sajnos a különböző modellek a közeljövőre, egyre súlyosabbnak egyre intenzívebbnek állítanak be.

A kutatók egyfajta pilot programként, Ásotthalom közigazgatási területére kidolgoztak a katasztrófavédelemmel együttműködve egy térinformatikai adatbázist és egy ráépülő alkalmazást. A közel hatvan százalékban erdős területet három féle műholdkép – a Landsat, PlanetScope és a Sentinel-2 – adataival és terepi mérésekkel, megfigyelésekkel pontosítva aktualizálják.

Videó a cikkben!
Előző sztori

Szalai sarkazós álomgólja lett a legszebb az UEFA szavazásán

Következő sztori

Egyáltalán nem mutat jól, ami Szeged felé közelít-valószínűleg el is éri a várost