Úgy tűnik, mégis jól járhatnak a katakárosultak

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Két új kormányrendelet is megjelent kedden, az egyik szerint az egyszerűsített közteherviselés hozzájárulás (ekho) mértéke 13 százalékponttal csökken, szeptembertől ugyanis megszűnik az úgynevezett kifizetői ekho. Különösen megéri az ekhót választani szeptember 1-től az előadóművészeknek, újságíróknak, íróknak – közölte a Pénzügyminisztérium.

Jó hír a katából kiesőknek: szeptember 1-jétől csak 15 százalék lesz a fizetendő ekho mértéke.

Ezért az íróknak, az újságíróknak, az előadóknak, a művészeknek, illetve az előadásokban segédkező szakmák képviselőinek (például hangmérnökök, díszletezők, statiszták, sminkesek, jelmezkészítők) megéri az ekhót választani – adta hírül a napi.hu.

Népszerű lehet az ekho

Az új kormányrendeletet ismertetve a lap megállapítja: tavaly még mintegy 41 ezren ekhóztak, de szeptembertől ez a szám jelentősen megnőhet.

NEMCSAK AZ ADÓTEHER ALACSONY, HANEM AZ ADMINISZTRÁCIÓ IS. AZ ÉRINTETTEK EKHÓS JÖVEDELME UGYANÚGY SZEREPEL AZ ADÓHIVATAL ÁLTAL KÉSZÍTETT BEVALLÁSI TERVEZETBEN, MINT A MUNKAVISZONYBÓL SZÁRMAZÓ JÖVEDELMEK. EZÉRT AZ EKHÓSOKNAK NEM KELL PAPÍRMUNKÁVAL BÍBELŐDNI, EZT A TERHET AZ ADATOT SZOLGÁLTATÓ KIFIZETŐK LEVESZIK A VÁLLUKRÓL

– közölte a Pénzügyminisztérium.

Az ekhót “normál foglalkozás” mellett évi 60 millió forintos bevételig választhatják az érintettek, feltéve, hogy a minimálbérig normál módon megtörténik az adó- és járulékterhek megfizetése. Amennyiben egy művész jövedelme az éves minimálbért nem éri el, mert például csak négy órában foglalkoztatják, akkor az ekhós bevételt arányosítani kell, így esetében az éves bevételi határ 30 millió forint.

Eltörlik a könyvvizsgálati kötelezettséget

A másik fontos kormányrendelet szerint eltörlik a könyvvizsgálati kötelezettséget a katás cégek esetében. A közkereseti társaságok, a betéti társaságok, az egyéni cégek és az ügyvédi irodák a kata megszűnésével átkerülnek a számviteli törvény hatálya alá, az érintettek azonban ezúttal mentesülnek a nyitómérlegük könyvvizsgáltatási kötelezettsége alól, ezzel könnyebbé válik az adminisztráció és a könyvvizsgálat költségét is megspórolhatják.

A másik könnyítés a katás cégek korlátlanul felelős tagját, jellemzően a betéti társaságok beltagját érinti. A katás cégnek nem kell megvárni a cég egyszerűsített végelszámolással történő megszüntetését, mert már az egyszerűsített végelszámolás bejelentésének a napjától nyilvántartásba lehet venni egyéni vállalkozóként a korlátlanul felelős tagot (beltagot). 

Így a katás betéti társaság beltagja akár már a rendelet kihirdetését követően átalányadózó egyéni vállalkozó lehet.

Előző sztori

Idén biztosan nem jut a BL csoportkörébe a Ferencváros

Következő sztori

Újraindulhat a Barátság vezeték a Molnak köszönhetően