Több fizetett szabadnap járna az apáknak egy uniós szabály alapján

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Egy 2019-ben született uniós irányelv szerint a jelenleginél több fizetett szabadnap járna az apáknak a gyerek születése után.

A Magyar Szakszervezeti Szövetség keddi közleményében felszólítja a kormányt, hogy a Munka törvénykönyve megfelelő módosításával garantálja az apáknak a mostani 5 helyett a legalább 10 fizetett szabadnapot.

Az érdekképviselet szerint a kormány nem foglalkozott az üggyel. Annak ellenére, hogy a három évvel ezelőtt született irányelv kidolgozásában magyar szakértők is részt vettek, és a bevezetésre kitűzött határidő 2022. augusztus 2. volt – tették hozzá.

A szakszervezeti szövetség jelezte: nem először követeli a Munka törvénykönyve megfelelő módosítását, az apanapok számának duplájára emelést, de eddig hiába.

Jelezték, hogy Ausztriában az elsők között reagáltak az uniós elvárásra, és nem 10, hanem 30 napot biztosítanak az apáknak. Magyarország az 5 nappal a sor végén áll – jegyezték meg.

A szakszervezeti szövetség felkéri a kormányt: ha már segítette az egységes nemzetközi irányelv kialakítását, vegye komolyan azt és mielőbb intézkedjen annak ratifikálásáról is – olvasható a MASZSZ közleményében.

Előző sztori

Tűzijáték nem lesz, de fellép a Kozmix, az Animal Cannibals és az Aposotol is Szegeden az Államalapítás Ünnepén

Következő sztori

Videó: szegedi buszmegállóban raboltak ki egy bottal járó idős nőt