Közélet

Országosan több mint 20 százalékkal drágultak a lakbérek, Szeged továbbra is a legdrágábbak között

Országosan több mint 20 százalékkal drágultak a lakbérek, Szeged továbbra is a legdrágábbak között

2022. augusztus 29., hétfő
Országosan több mint 20 százalékkal drágultak a lakbérek, Szeged továbbra is a legdrágábbak között

A lakbérek országos átlagban 23 százalékkal, Budapesten 25 százalékkal nőttek júliusban az egy évvel korábbihoz képest - közölte hétfőn a Központi Statisztikai Hivatal.

A KSH adatai szerint egy hónappal korábbihoz képest országosan 2,3 százalékkal, Budapesten 3 százalékkal emelkedtek a kiadó lakások bérleti díjai.

Bár a nominális díjak idén márciustól mind országosan, mind Budapesten magasabbak voltak a 2020. januári csúcsnál, reálértéken a kínálati díjak továbbra is elmaradtak a járvány előtti szinttől. A fogyasztóiár-indexet figyelembe véve idén júliusban országosan 4,0, Budapesten 6,6 százalékkal alacsonyabbak voltak a reállakbérek, mint 2020 januárjában - közölte a KSH.

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője az MTI-hez eljuttatott közleményben arra hívta fel a figyelmet, hogy

sorrendben harmadik hónap volt a július, amikor az országos lakbérek több mint 20 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit.

Az áremelkedés lassulást mutat, a havi szinten mért 2,3 százalékos országos és 3 százalékos fővárosi júliusi adat elmarad a júniusi 3,8 és 4 százalékos mutatótól - jegyezte meg.

A szakértő arra is kitért: a kínálat augusztusban látott bővülése azt vetíti előre, hogy a bérleti díjak drágulási üteme tovább lassulhat.

A megyeszékhelyek közül Székesfehérváron voltak a legmagasabbak az árak, ahol 160 ezer forint volt az átlagos bérleti díj, majd Győr és Veszprém következett 150-150 ezer forinttal.

A legdrágábbak között volt még Debrecen 136 ezer, valamint Szeged 130 ezer forintos átlagdíjjal.

Ezekben a városokban 13-30 százalékos drágulás ment végbe egy év alatt.

A legolcsóbb megyeszékhelyek közé sorolható Salgótarján, Békéscsaba és Kaposvár is, ám ezek 90-97 ezer forintos átlagos bérleti díja is 21-29 százalékos emelkedést tükröz egy év alatt - jelezte az ingatlanközvetítő cég.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.