Nemzetközi biblikus konferenciát rendeznek Szegeden

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Hermeneutika vagy a bibliai szövegértelmezés változatai címmel konferencia kezdődik kedden Szegeden, a Dóm Látogatóközpontban – tájékoztatta Benyik György főiskolai tanár, a tudományos tanácskozás igazgatója az MTI-t.

A teológus közölte, mivel a Bibliai szöveg a keresztény és zsidó vallási közösségek számára minden későbbi teológiai, morális és jogi szöveg alapja, nem mindegy, hogy mennyire értik meg helyesen, és mennyire értik félre a szövegbe zárt üzenetet.

A hermeneutika, azon belül a bibliai hermeneutika a szent szövegek értelmezésének tudománya: azt vizsgálja, milyen módszerekkel igyekeztek megragadni az olykor több ezeréves szöveg értelmét a különböző korokban. A Biblia értelmezésének változása, a különböző bibliai hermeneutikai koncepciók és azok sokféle irodalomelméleti, filozófiai és egyéb kapcsolódásai új fényben tüntetik fel ezt a majdnem kétezer éves folyamatot.

A Szegedi Nemzetközi Biblikus Konferencia az elmúlt három évtizedben Kelet-Európa egyik legnagyobb teológiai tanácskozásává nőtte ki magát.

Az idei konferenciára 69 előadó érkezik, akik nem csak a magyar egyházi felsőoktatási intézményeket képviselik, hanem a világi egyetemek irodalomtudósait is.

Rajtuk kívül – többek között – Németországból, Angliából, Svédországból, Olaszországból és Zaire-ből várhatók biblikusok.

A tematikus konferenciák anyagait rendszeresen kötetekbe rendezik. Az idei tanácskozásra azonban egy rendhagyó kötet jelenik meg: Oda Wischmeyer német teológia professzor és Benyik György szerkesztésében Bibliai hermeneutikák Órigenésztől napjainkig címmel kézikönyv készült, amely a keresztény bibliai hermeneutika csaknem nyolcvan kiemelkedő művelőjének koncepcióját ismerteti. A kötetet a konferencia nyitóeseményeként mutatják be a Szegedi Dóm Látogatóközpontban.

Előző sztori

A Szegedi Szabadtéri mindkét mai előadása elmarad, a Széchenyi téri koncert sorsa bizonytalan

Következő sztori

Röszkénél csak belépni lehet, Tompánál megnőtt a várakozási idő