Meteor

Nagyon kellett az eső, de még mindig sok a gond

Nagyon kellett az eső, de még mindig sok a gond

2022. augusztus 25., csütörtök
Nagyon kellett az eső, de még mindig sok a gond

Már nem igényel országos figyelmet a vízhiánnyal összefüggő védekezés, az elmúlt napok esőzései ugyanis mérsékelték annyira az aszályt, hogy ez szükségtelenné váljon - nyilatkozta az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF).

Az Országos Meteorológiai Szolgálat adatai alapján a 2022. január és július közötti időszak 1901 óta a legszárazabb 7 hónap volt Magyarországon - írják közleményükben.

Ez idő alatt az átlagosnál 45 százalékkal kevesebb eső esett, vagyisaz ilyenkor megszokott csapadék mintegy fele hiányzott. Az országos területi átlagérték 188 mm volt, ami 154 mm-rel kevesebb az ilyenkor jellemzőnél.

A szárazság afolyóinkvízjárásán is megmutatkozott. Különösen aTiszánés mellékfolyóin csökkentek igen jelentős mértékben a vízszintek. Ugyanakkor a folyó vízgyűjtőjén februárban, áprilisban, júniusban és júliusban több víz folyt be, mint amennyi távozott az országból, az év első hét hónapjában tehát pozitív volt a vízmérleg.

A Tiszán kialakult rendkívül alacsony vízállás ugyanakkor a Főigazgatóság szerint lehetővé tette, hogy az OMIT tevékenységének részeként az érintett Vízügyi Igazgatóságok hidrológiai hossz-szelvény felvételt és kisvízszint-rögzítést végezzenek a Tiszán és mellékvízfolyásain. A mérési eredményeket felhasználva biztonságosabbá tehető a hajózás, pontosabbá válhat a hidrológiai előrejelzés és a rendelkezésre álló vízkészletek meghatározása is.

A hétvégi lehűlés és esőzés mérsékelte a vízhiányt: az akkor és azóta lehullott csapadék hatására az ország nagy részén mérséklődött az aszály.

Tekintettel a hidrometeorológiai helyzetre, illetve a csökkenő öntözővíz-igényekre, a védekezés már nem igényel országos koordinációt, ezért az Országos Műszaki Irányító Törzs befejezi tevékenységét, és a Vízügyi Igazgatóságok saját hatáskörben folytatják a munkát.

(ovf.hu)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.