Gazdaság

Legfeljebb 19 fokra szabad felfűteni a középületeket Németországban ősztől!

Legfeljebb 19 fokra szabad felfűteni a középületeket Németországban ősztől!

2022. augusztus 13., szombat
Legfeljebb 19 fokra szabad felfűteni a középületeket Németországban ősztől!

Az energiatakarékosság jegyében a kórházak és a szociális intézmények kivételével minden középületet legfeljebb 19 Celsius-fokos hőmérsékletre szabad felfűteni Németországban az ősszel kezdődő fűtési szezonban - jelentette be pénteken Robert Habeck alkancellár, gazdasági miniszter.

A Zöldek politikusa egy szombati - a Süddeutsche Zeitung című lapban megjelenő - interjúban az előzetesen ismertetett részletek szerint elmondta, hogy tovább szigorítják az ország energiaellátásának biztonságát szolgáló szabályokat.

ÍGY AZ EDDIG ISMERTETETT – A TÖBBI KÖZÖTT A MAGÁNTULAJDONBAN ÁLLÓ MEDENCÉK FŰTÉSÉNEK TILALMÁRÓL SZÓLÓ – ELŐÍRÁSOK MELLETT BEVEZETIK A 19 CELSIUS-FOKOS FELSŐ HATÁRRÓL SZÓLÓ KÖZÉPÜLET-FŰTÉSI SZABÁLYT IS. A KÉSZÜLŐ MINISZTERI RENDELET AZT IS TARTALMAZZA MAJD, HOGY LE KELL ÁLLÍTANI AZ ÉPÜLETEK, ILLETVE A MŰEMLÉKEK, SZOBROK, HIDAK DÍSZVILÁGÍTÁSÁT, ÉS A REKLÁMHORDOZÓ FELÜLETEKET SEM SZABAD KIVILÁGÍTANI.

A "munka világában" is több megtakarítás szükséges, de erről még tárgyalnak a munkaügyi minisztériummal és a szociális partnerekkel - tette hozzá Robert Habeck.

Az alkancellár az utóbbi hónapokban számos nyilatkozatában kiemelte, hogy

Oroszország Ukrajna elleni háborúja miatt kell visszafogni az energiafogyasztást, hiszen Moszkva a piaci folyamatok alakításával, főleg a földgázexport visszafogásával "gazdasági háborút" folytat az Ukrajnát támogató országok ellen, és azért, hogy viszályt szítson az Ukrajna mellett kiálló Európai Unió tagjai között.

A gazdasági minisztérium júliusban ismertette a készülő szabályozás alapelveit, amelyek szerint a közszféra mellett a vállalatoknál - üzemekben, irodákban - és a háztartásokban is csökkenteni kell az energiafogyasztást és javítani kell az energia-hatékonyságot.

Az ARD országos közszolgálati televízió pénteki összeállítása szerint Németországban nagyjából 186 ezer középületet üzemeltetnek. Az energia-, és klímavédelmi politika területén a szövetségi kormány mellett működő független kutatóintézet, a Német Energiaügynökség (Deutsche Energie-Agentur) adatai szerint a zárt helyiségekben a hőmérséklet 1 Celsius-fokos csökkentésével a fűtésre szánt földgáz 6 százalékát lehet megtakarítani.

A városi önkormányzatok szövetsége (Deutscher Städtetag) egy sor javaslatot terjesztett elő az üggyel kapcsolatban. Ajánlásai között szerepel

  • az uszodák vízhőmérsékletének csökkentése,
  • a melegvíz-szolgáltatás korlátozása a középületekben,
  • és az is, hogy az iskolai tornatermek fűtését legfeljebb 15 Celsius-fokra,
  • az osztálytermekét pedig legfeljebb 20 Celsius-fokra állítsák

az október elejétől április végéig tartó fűtési szezonban.

(MTI)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.