Legfeljebb 19 fokra szabad felfűteni a középületeket Németországban ősztől!

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az energiatakarékosság jegyében a kórházak és a szociális intézmények kivételével minden középületet legfeljebb 19 Celsius-fokos hőmérsékletre szabad felfűteni Németországban az ősszel kezdődő fűtési szezonban – jelentette be pénteken Robert Habeck alkancellár, gazdasági miniszter.

A Zöldek politikusa egy szombati – a Süddeutsche Zeitung című lapban megjelenő – interjúban az előzetesen ismertetett részletek szerint elmondta, hogy tovább szigorítják az ország energiaellátásának biztonságát szolgáló szabályokat.

ÍGY AZ EDDIG ISMERTETETT – A TÖBBI KÖZÖTT A MAGÁNTULAJDONBAN ÁLLÓ MEDENCÉK FŰTÉSÉNEK TILALMÁRÓL SZÓLÓ – ELŐÍRÁSOK MELLETT BEVEZETIK A 19 CELSIUS-FOKOS FELSŐ HATÁRRÓL SZÓLÓ KÖZÉPÜLET-FŰTÉSI SZABÁLYT IS. A KÉSZÜLŐ MINISZTERI RENDELET AZT IS TARTALMAZZA MAJD, HOGY LE KELL ÁLLÍTANI AZ ÉPÜLETEK, ILLETVE A MŰEMLÉKEK, SZOBROK, HIDAK DÍSZVILÁGÍTÁSÁT, ÉS A REKLÁMHORDOZÓ FELÜLETEKET SEM SZABAD KIVILÁGÍTANI.

A “munka világában” is több megtakarítás szükséges, de erről még tárgyalnak a munkaügyi minisztériummal és a szociális partnerekkel – tette hozzá Robert Habeck.

Az alkancellár az utóbbi hónapokban számos nyilatkozatában kiemelte, hogy

Oroszország Ukrajna elleni háborúja miatt kell visszafogni az energiafogyasztást, hiszen Moszkva a piaci folyamatok alakításával, főleg a földgázexport visszafogásával “gazdasági háborút” folytat az Ukrajnát támogató országok ellen, és azért, hogy viszályt szítson az Ukrajna mellett kiálló Európai Unió tagjai között.

A gazdasági minisztérium júliusban ismertette a készülő szabályozás alapelveit, amelyek szerint a közszféra mellett a vállalatoknál – üzemekben, irodákban – és a háztartásokban is csökkenteni kell az energiafogyasztást és javítani kell az energia-hatékonyságot.

Az ARD országos közszolgálati televízió pénteki összeállítása szerint Németországban nagyjából 186 ezer középületet üzemeltetnek. Az energia-, és klímavédelmi politika területén a szövetségi kormány mellett működő független kutatóintézet, a Német Energiaügynökség (Deutsche Energie-Agentur) adatai szerint a zárt helyiségekben a hőmérséklet 1 Celsius-fokos csökkentésével a fűtésre szánt földgáz 6 százalékát lehet megtakarítani.

A városi önkormányzatok szövetsége (Deutscher Städtetag) egy sor javaslatot terjesztett elő az üggyel kapcsolatban. Ajánlásai között szerepel

  • az uszodák vízhőmérsékletének csökkentése,
  • a melegvíz-szolgáltatás korlátozása a középületekben,
  • és az is, hogy az iskolai tornatermek fűtését legfeljebb 15 Celsius-fokra,
  • az osztálytermekét pedig legfeljebb 20 Celsius-fokra állítsák

az október elejétől április végéig tartó fűtési szezonban.

(MTI)

Előző sztori

Rákot okoz ez a keresett babahintőpor, leveszik a polcokról

Következő sztori

Furán néz ki most Magyarország!