Ismét felbőgnek a szirénák Magyarországon

Cikkünk frissítése óta eltelt 8 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Országszerte szirénapróba lesz augusztus 1-jén, hétfőn – közölte a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság a Facebook-oldalán.

Mint írják, hétfő délelőtt 11 órától a lakossági riasztórendszer (MoLaRi) csökkentett üzemű, úgynevezett „morgatópróbája” lesz. 

A csökkentett üzemű, úgynevezett morgatópróbánál a következő szöveget, illetve jelzést adják le:

Figyelem, ez próba! Figyelem, ez próba! Most a csökkentett üzemű próba jelét hallják! Most a csökkentett üzemű próba jelét hallják!

A szöveges részt követően azonnal következik a szirénajelzés. A próba alatt alkalmazott jelzés első részében rövid ideig (6 másodperces időtartamban) mély tónusú felfutó hangjelzést adnak le, majd a jel lefutása következik. A végén hallható szöveg a „A próbának vége! A próbának vége!” – olvasható a katasztrófavédelem honlapján.

Ezért van rá szükség
A katasztrófavédelem honlapján felidézték, hogy miért van szükség a telepített lakossági riasztórendszerre. Mint írják, a veszélyes ipari üzemben esetlegesen bekövetkező meghibásodás, baleset miatt a levegőbe veszélyes vegyi anyag (gáz) kerülhet, amelynek a koncentrációját a telepített mérőszondák (monitoringvégpontok) mérik, és ezzel párhuzamosan jelzik az értéket a katasztrófavédelem ügyeletén is.

Előző sztori

Nagyot megy a szegedi láthatatlan ember!

FRISSTÍVE
Következő sztori

Átmeneti megoldás született Koszovóban, amerikai nyomásra