Illegális bevándorlás

Hamarosan megkezdődhet az első határvadászok kiképzése

Hamarosan megkezdődhet az első határvadászok kiképzése

2022. augusztus 3., szerda
Hamarosan megkezdődhet az első határvadászok kiképzése

Zajlik a határvadászok toborzása; rövidesen megkezdődhet az első 1200 ember felvétele és kiképzése, így a határon jelenleg szolgálatot teljesítő katonák és rendőrök visszatérhetnek majd alakulataikhoz - közölte a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1 aktuális csatornán.

Bakondi György kiemelte, nagyon összetett és egyre veszélyesebb a magyar határőrizet helyzete.

Közölte: naponta látnak a déli határhoz közeledő fegyveres migránscsoportokat. A határ túloldalán előfordul fegyverhasználat is, harcolnak egy-egy határszakasz ellenőrzéséért, s ezeknek az összetűzéseknek nem egyszer sebesültjei, halottjai vannak.

Ezen a határszakaszon több mint 132 ezer határsértőt fogtak el az idén, háromszor annyit, mint a múlt év azonos időszakában, és mintegy ezer embercsempészt, ez pedig a tavalyi kétszerese - ismertette a szakember.

Hozzátette, eközben az ukrán határon is nagy a nyomás. Már összesen több mint 865 ezren, naponta átlagosan több mint 10 ezren menekültek a háború elől Magyarországra. Ez nehéz, tartós és költséges feladat a magyar katonai, rendvédelmi, önkormányzati és karitatív szervezetek számára - mondta a főtanácsadó.

Bakondi György kitért arra, hogy a közeljövőben osztrák-magyar-szerb migrációs célú háromoldalú tanácskozás lesz a határvédelem erősítése és fegyveres bűnözői csoportok hatékonyabb felszámolása érdekében.

Ausztria 2015 óta segíti Magyarországot az illegális migráció feltartóztatásában - mondta.

Megjegyezte: az EU tagállamainak szemléletmódja változott a migrációval kapcsolatban 2015 óta, azonban az EU vezetése, a brüsszeli apparátus a migráció legalizálásáról beszél; nemcsak a gazdasági élet irányításában, a háborús szankciós politikában hoz hibás döntéseket, de hét éve nem vonja le azokat a megfelelő következtetéseket a tömeges, illegális migrációból, amelyek az európai emberek biztonsága szempontjából kulcsfontosságúak lennének.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.