Közélet

Ezt is megértük: már nem szőke a Tisza

Ezt is megértük: már nem szőke a Tisza

2022. augusztus 16., kedd
Ezt is megértük: már nem szőke a Tisza

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság elemzése szerint a Tisza már nem szőke.

A Tisza Magyarországon a „szőke” jelzőt kapta, ami ebben az esetben is a színére utal. A folyó színét pedig a vizében lebegő homok és iszap határozza meg.

Mint írják, a folyók színét meghatározó hordalékot az eső mossa be a hegyoldalak lejtőiről, de még a síkvidéki területekről is. A felszíni lefolyással érkező durva hordalék viszonylag hamar lerakódik, viszont a finomszemű homok, iszap és agyag az áramló vízben kavarog tovább. A tározókban – állóvízben – tud csak kiülepedni a finom üledék.

Az elemzés szerint idén utoljára május elején volt olyan eső a Tisza vízgyűjtőjén, amelyből érdemi lefolyás keletkezett és ennek az árhulláma már régen elhagyta az országot.

Lényegében júniustól kezdve felszín alatti víz csörgedezik a Tisza medrében.

A vízfolyás medrébe kiáramló, kiszivárgó talajvíz pedig kristálytiszta, mint amilyennek egy forrásvíznek lennie kell. Ahogy ürülnek ki a talajvíz készletek úgy csökken a Tisza és a mellékvízfolyások vízhozama is – hívták fel a figyelmet.

Az elemzésben megemlítik, hogy ez egy nagyon lassú folyamat, mivel a kiáramlás mennyiségét, illetve sebességét az úgynevezett szivárgási tényező (pl. 1 m/nap), valamint az utánpótlódási terület talajvízszintje és a folyó vízszintje közötti különbség határozza meg.

A kiürülési folyamat akkor áll csak le, ha a talajvíz szintje a mederfenék szintje alá süllyed. Ez a vízgyűjtő felső részén, a hegyvidéken és a dombvidéki területeken, már bekövetkezett, ezért apadnak el a források és száradnak ki a patakok.

olvasható az elemzésben.

Rekord alacsony a Maros
Rendkívül alacsony ezekben a napokban a Maros, a folyó vízállása negatív rekordot is döntött. Makónál augusztus 14-én késő délután –116 centiméteres vízállást rögzítettek a szakemberek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.