Közélet

Chovanecz Kata, a szegedi Nostradamus

Chovanecz Kata, a szegedi Nostradamus

2022. augusztus 10., szerda
Chovanecz Kata, a szegedi Nostradamus

A Fidesz önkormányzati képviselőnője megjósolta a tápéi vízvezeték-rekonstrukciós közbeszerzési árajánlat részleteit. Chovanecz Kata szerint miközben a háborús gazdasági helyzetben a legtöbben azt számolják, hogyan tudnak spórolni, a szegedi önkormányzat gyanús közbeszerzésekkel szórja az adófizetők pénzét.

Újabb érdekes beruházás

A Szegedi Vízmű közleménye szerint augusztus 8-tól ivóvízvezeték-felújítási munkálatok kezdődnek több ütemben a tápéi Bencfahát és Muskátli utcákban, a Pajtás utcától egészen a Majakovszkij tér sarkáig. A munkálatok következtében megváltozik a forgalmi és parkolási rend az adott szakaszon – írták egy héttel ezelőtt, ehhez képest kedden még egy kapavágás sem történt a helyszínen.

Chovanecz Kata a jövőbe lát

Mint ismert, a közbeszerzési eljárásoknál háromszázmillió forint alatt nem kötelező nyílt eljárást lefolytatni. Ez azt jelenti, hogy a kiírás megjelenik az interneten és bármelyik cég számára megpályázható, viszont van egy kiskapu, – amit Chovanecz Kata szerint a városvezetés rendszeresen alkalmaz – miszerint a háromszázmillió forintos beruházás alatt ezt meghívásos pályáztatás keretein belül is le lehet folytatni. Ezt egyébként a jogszabály sem tiltja.

A Fidesz önkormányzati képviselője lapunknak elmondta, a tápéi beruházás nyertesét hétfőn hirdették ki a közbeszerzési értesítőben. Hozzátette, mivel a legutóbbi három beruházás esetében ugyanazok pályáztak és két cég felváltva nyert, így nem volt bonyolult kitalálni, hogy ki viszi el a tápéi megbízást.

Amikor a médiából értesültünk, hogy rekonstrukció lesz Tápén, tudtuk, hogy ki fogja nyerni a közbeszerzést. Azt is sejthettük, hogy a kivitelezés drágább lesz, mint a tervezői ár. Ezúttal is megvolt a három vidéki tölteléki pályázó, de a két állandó nyertes közül ezúttal a Sade Kft. nyert.

fogalmazott.

A Sade Kft. a Veolia Víz Zrt. mélyépítéssel foglalkozó leányvállalata, amely 49 százalékban a Szegedi Vízmű Zrt. tulajdonosa.

A legutóbbi ivóvízvezeték-rekonstrukciós közbeszerzések Szegeden:

  • Rózsa utcai beruházás
  • Győztes: HÉB Kft.
  • Tervezői ár: 131 millió forint
  • Végösszeg: 185 millió forint
  • Hétvezér utcai beruházás
  • Győztes: SADE Magyarország Mélyépítő Kft.
  • Tervezői ár 190 millió forint
  • Végösszeg: 293 millió forint
  • Veres Ács utcai beruházás
  • Győztes: HÉB Kft.
  • Tervezői ár: 268 millió forint
  • Végösszeg: 297,5 millió forint
  • Tápéi beruházás
  • Győztes: SADE Magyarország Mélyépítő Kft.
  • Tervezői ár: 243 millió forint
  • Végösszeg: 280 millió forint

Mindenki spórol, csak az önkormányzat szórja a pénzt

Chovanecz hangsúlyozta, minden jogi bizottsági ülésen elmondják a szocialista városvezetők, hogy rotálják a cégeket a beruházásoknál, ugyanakkor a zárt pályázatok nem transzparensek. A képviselőnő úgy véli, jelen gazdasági helyzetben a város számára gazdaságilag kifizetődőbb lenne, ha nyíltan versenyezhetnének cégek, mert látványosan olcsóbb lenne a kivitelezés.

Példaként említette, hogy a nyílt pályázatoknál sok esetben 20-30 százalékkal a tervezési ár alatt kiáltották ki a győztest, míg a meghívásos, zárt pályázatoknál a győztes árajánlat olykor 50 százalékkal is meghaladja a tervezői árat.

–A jelenlegi gazdasági helyzetben mindenki nézi, hogy hol lehet takarékoskodni, egyedül a szegedi önkormányzat szórja a pénzt – jegyezte meg Chovanecz Kata.

Aranyoldalakon keres kivitelezőt a Szegedi Vízmű?

A képviselőnő szerint a töltelékcégeket vizsgálva felmerül a kérdés, hogy mi alapján választja ki a meghívott kivitelezőket a Vízmű. – Talán az aranyoldalakról szedi a Szegedi Vízmű a meghívott cégeket? A „töltelékcégek” szerepét általában olyan nyíregyházi, abonyi, békéscsabai, vagy gyulai cégek töltötték be, amely a Szegedi Vízmű szolgáltatási területén egyáltalán nem dolgoztak korábban – osztotta meg észrevételét Chovanecz.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.