Chovanecz Kata, a szegedi Nostradamus

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Fidesz önkormányzati képviselőnője megjósolta a tápéi vízvezeték-rekonstrukciós közbeszerzési árajánlat részleteit. Chovanecz Kata szerint miközben a háborús gazdasági helyzetben a legtöbben azt számolják, hogyan tudnak spórolni, a szegedi önkormányzat gyanús közbeszerzésekkel szórja az adófizetők pénzét.

Újabb érdekes beruházás

A Szegedi Vízmű közleménye szerint augusztus 8-tól ivóvízvezeték-felújítási munkálatok kezdődnek több ütemben a tápéi Bencfahát és Muskátli utcákban, a Pajtás utcától egészen a Majakovszkij tér sarkáig. A munkálatok következtében megváltozik a forgalmi és parkolási rend az adott szakaszon – írták egy héttel ezelőtt, ehhez képest kedden még egy kapavágás sem történt a helyszínen.

Chovanecz Kata a jövőbe lát

Mint ismert, a közbeszerzési eljárásoknál háromszázmillió forint alatt nem kötelező nyílt eljárást lefolytatni. Ez azt jelenti, hogy a kiírás megjelenik az interneten és bármelyik cég számára megpályázható, viszont van egy kiskapu, – amit Chovanecz Kata szerint a városvezetés rendszeresen alkalmaz – miszerint a háromszázmillió forintos beruházás alatt ezt meghívásos pályáztatás keretein belül is le lehet folytatni. Ezt egyébként a jogszabály sem tiltja.

A Fidesz önkormányzati képviselője lapunknak elmondta, a tápéi beruházás nyertesét hétfőn hirdették ki a közbeszerzési értesítőben. Hozzátette, mivel a legutóbbi három beruházás esetében ugyanazok pályáztak és két cég felváltva nyert, így nem volt bonyolult kitalálni, hogy ki viszi el a tápéi megbízást.

Amikor a médiából értesültünk, hogy rekonstrukció lesz Tápén, tudtuk, hogy ki fogja nyerni a közbeszerzést. Azt is sejthettük, hogy a kivitelezés drágább lesz, mint a tervezői ár. Ezúttal is megvolt a három vidéki tölteléki pályázó, de a két állandó nyertes közül ezúttal a Sade Kft. nyert.

fogalmazott.

A Sade Kft. a Veolia Víz Zrt. mélyépítéssel foglalkozó leányvállalata, amely 49 százalékban a Szegedi Vízmű Zrt. tulajdonosa.

A legutóbbi ivóvízvezeték-rekonstrukciós közbeszerzések Szegeden:

 • Rózsa utcai beruházás
 • Győztes: HÉB Kft.
 • Tervezői ár: 131 millió forint
 • Végösszeg: 185 millió forint
 • Hétvezér utcai beruházás
 • Győztes: SADE Magyarország Mélyépítő Kft.
 • Tervezői ár 190 millió forint
 • Végösszeg: 293 millió forint
 • Veres Ács utcai beruházás
 • Győztes: HÉB Kft.
 • Tervezői ár: 268 millió forint
 • Végösszeg: 297,5 millió forint
 • Tápéi beruházás
 • Győztes: SADE Magyarország Mélyépítő Kft.
 • Tervezői ár: 243 millió forint
 • Végösszeg: 280 millió forint

Mindenki spórol, csak az önkormányzat szórja a pénzt

Chovanecz hangsúlyozta, minden jogi bizottsági ülésen elmondják a szocialista városvezetők, hogy rotálják a cégeket a beruházásoknál, ugyanakkor a zárt pályázatok nem transzparensek. A képviselőnő úgy véli, jelen gazdasági helyzetben a város számára gazdaságilag kifizetődőbb lenne, ha nyíltan versenyezhetnének cégek, mert látványosan olcsóbb lenne a kivitelezés.

Példaként említette, hogy a nyílt pályázatoknál sok esetben 20-30 százalékkal a tervezési ár alatt kiáltották ki a győztest, míg a meghívásos, zárt pályázatoknál a győztes árajánlat olykor 50 százalékkal is meghaladja a tervezői árat.

–A jelenlegi gazdasági helyzetben mindenki nézi, hogy hol lehet takarékoskodni, egyedül a szegedi önkormányzat szórja a pénzt – jegyezte meg Chovanecz Kata.

Aranyoldalakon keres kivitelezőt a Szegedi Vízmű?

A képviselőnő szerint a töltelékcégeket vizsgálva felmerül a kérdés, hogy mi alapján választja ki a meghívott kivitelezőket a Vízmű. – Talán az aranyoldalakról szedi a Szegedi Vízmű a meghívott cégeket? A „töltelékcégek” szerepét általában olyan nyíregyházi, abonyi, békéscsabai, vagy gyulai cégek töltötték be, amely a Szegedi Vízmű szolgáltatási területén egyáltalán nem dolgoztak korábban – osztotta meg észrevételét Chovanecz.

Előző sztori

Koronavírusos lett a szegedi atléta

Következő sztori

Rabokkal építtetik tovább a déli határszakaszt