Az elektromos rolleresek negyede részegen okoz balesetet

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az országos baleseti intézet felmérésében tavaly márciustól októberig gyűjtötte, hányan érkeztek a sürgősségire kerék, roller és e-roller baleset miatt. Az eredmény igén meglepő.

Lapunk is sokat foglalkozott korábban a Szegedre betelepült Lime rollerekkel, egyebek mellett a szegedieket is megkérdeztük róla. Azt is megírtuk, hogy a KRESZ-ben is szabályozták az elektromos rollereket.

Egyelőre azonban mondhatni kaotikus állapotok állnak fent, ezt pedig az országos baleseti intézet felmérése is jól tükrözi: Bodzay Tamás orvosigazgató szerint a vizsgálat bő féléve alatt mintegy 1553-an szenvedtek kétkerekű járműves balesetet. A legtöbb sérült (1115) kerékpározott, 296-an e-rollereztek és 142-en mechanikus rollert hajtottak.

Vagyis nagyjából minden ötödik sérült elektromos rollert vezetett a balesetkor.

Ennél is szomorúbb arány, hogy az elektromos rollerrel közlekedők 27 százaléka vezetett ittasan.

Technológiai és Ipari Minisztérium a Népszava kérdésére azt felelte: „a közúti közlekedésben irányadó Bécsi Egyezmény sem ad egyértelmű iránymutatást” arról, hogy milyen változtatásokat kell eszközölni a rolleresekre vonatkozóan, így egyelőre a típusoktól függően a kerékpáros és a segédmotoros kerékpáros szabályok vonatkoznak a rollerekre.

(via Népszava)

Előző sztori

Videó: szegedi buszmegállóban raboltak ki egy bottal járó idős nőt

Következő sztori

Parkolási káosz van Szeged szívében