Közlekedés

Az elektromos rolleresek negyede részegen okoz balesetet

Az elektromos rolleresek negyede részegen okoz balesetet

2022. augusztus 2., kedd
Az elektromos rolleresek negyede részegen okoz balesetet

Az országos baleseti intézet felmérésében tavaly márciustól októberig gyűjtötte, hányan érkeztek a sürgősségire kerék, roller és e-roller baleset miatt. Az eredmény igén meglepő.

Lapunk is sokat foglalkozott korábban a Szegedre betelepült Lime rollerekkel, egyebek mellett a szegedieket is megkérdeztük róla. Azt is megírtuk, hogy a KRESZ-ben is szabályozták az elektromos rollereket.

Egyelőre azonban mondhatni kaotikus állapotok állnak fent, ezt pedig az országos baleseti intézet felmérése is jól tükrözi: Bodzay Tamás orvosigazgató szerint a vizsgálat bő féléve alatt mintegy 1553-an szenvedtek kétkerekű járműves balesetet. A legtöbb sérült (1115) kerékpározott, 296-an e-rollereztek és 142-en mechanikus rollert hajtottak.

Vagyis nagyjából minden ötödik sérült elektromos rollert vezetett a balesetkor.

Ennél is szomorúbb arány, hogy az elektromos rollerrel közlekedők 27 százaléka vezetett ittasan.

Technológiai és Ipari Minisztérium a Népszava kérdésére azt felelte: „a közúti közlekedésben irányadó Bécsi Egyezmény sem ad egyértelmű iránymutatást” arról, hogy milyen változtatásokat kell eszközölni a rolleresekre vonatkozóan, így egyelőre a típusoktól függően a kerékpáros és a segédmotoros kerékpáros szabályok vonatkoznak a rollerekre.

(via Népszava)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.