Közélet

A vita nem csitul: hangos volt vagy sem a SZIN?

A vita nem csitul: hangos volt vagy sem a SZIN?

2022. augusztus 29., hétfő
A vita nem csitul: hangos volt vagy sem a SZIN?

Hogy egy fesztivál hangos vagy sem, az nézőpont kérdése.

Aki a fesztiválon van, annak semmiképpen, aki a közelében lakik és pihenne, annak mindenképpen. És vannak azok, akiket zavar ugyan a fesztivál okozta zaj, de úgy vannak vele, hogy egy rövid időre ki lehet bírni.

Az egész városban hallható

A SZIN sok mindenben egyedi a hazai fesztiválok között. Több színpados klasszikus zenei fesztiválok közül az egyetlen, amelyiket gyakorlatilag egy város szívében rendezik. A Tisza közelsége a hangok terjedését segíti, így pedig az egész városban lehet hallani, éppen ki lép színpadra a Partfürdőn.

Egy zenei fesztivál vitathatatlan velejárója a zaj és a zene. Idén is tucatjával lehetett olvasni arról, hogy nem lehet aludni a SZIN miatt, egy-egy bejegyzés vagy arra adott válasz alatt pedig ment a csata.

Mutatunk egy ilyet:

Folyamatosan mérték

A SZIN szervezőitől még a fesztivál harmadik napján kérdeztük meg, mérik-e a zajterhelését a fesztiválnak. Igen, mérjük minden nap a hangerőt a város több pontján, több időpontban is, ahogyan kijelölteezt a hatóság.

A hangerőt nem ahhoz mérjük, hogy elviselhető vagy sem, hanem a jogszabályban meghatározott határértékekeket tartjuk.

Nappal (éjfélig) 65 dB, míg éjszaka 55 dB. Az elmúlt két napban ezen határértékeketminden alkalommal tartotta a fesztivál - mondta Kolonics Erika, a fesztivál főszervezője.

MÁSHOL IS HASONLÓ A PROBLÉMA

A Balaton Sound évekkel ezelőtt a Balaton északi partján élőknél verte ki a biztosítékot - ott a tó közelsége miatt Tihany környékén szinte a lakásban „élvezhető” a fesztivál minden fellépője. A Sziget sem marad ki természetesen. A Budapest III., IV. és XIII. kerületének közvetlen közelében tartott fesztivál rendszeresen bosszantja az ott élőket.

Van megoldás?

Sokak szerint a fesztivál kitelepítése a Belvárosból nyújtana megoldást - a repülőtér mellett a Maty-ér merült fel alternatív lehetőségnek. Sokak szerint azonban ezzel agyon is csapnák a SZIN varázsát.

Ugyancsak felmerült az is, hogy a szegediek - és elsősorban a SZIN közvetlen közelében élők kedvezménnyel, vagy olcsóbban juthassanak jegyhez. Többen írták, hogy emlékeik szerint történt már ilyen a múltban.

Az viszont biztos, hogy aki SZIN megszüntetéséről írt, az kapott a fejére a kommentekben.

TÖBB MINT SZÁZEZREN VOLTAK A PARTFÜRDŐN

Összesen mintegy 100 ezer látogatót fogadott be a Szegedi Ifjúsági Napok a fesztivál négy napja alatt - tudta meg a Rádió 88 Kolonics Erikától, a SZIN főszervezőjétől. Ahogy általában, most is a szombat volt a legforgalmasabb nap. A fesztiválterület bontását előreláthatólag szerdáig befejezik.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.