A vita nem csitul: hangos volt vagy sem a SZIN?

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Hogy egy fesztivál hangos vagy sem, az nézőpont kérdése.

Aki a fesztiválon van, annak semmiképpen, aki a közelében lakik és pihenne, annak mindenképpen. És vannak azok, akiket zavar ugyan a fesztivál okozta zaj, de úgy vannak vele, hogy egy rövid időre ki lehet bírni.

Az egész városban hallható

A SZIN sok mindenben egyedi a hazai fesztiválok között. Több színpados klasszikus zenei fesztiválok közül az egyetlen, amelyiket gyakorlatilag egy város szívében rendezik. A Tisza közelsége a hangok terjedését segíti, így pedig az egész városban lehet hallani, éppen ki lép színpadra a Partfürdőn.

Egy zenei fesztivál vitathatatlan velejárója a zaj és a zene. Idén is tucatjával lehetett olvasni arról, hogy nem lehet aludni a SZIN miatt, egy-egy bejegyzés vagy arra adott válasz alatt pedig ment a csata.

Mutatunk egy ilyet:

Folyamatosan mérték

A SZIN szervezőitől még a fesztivál harmadik napján kérdeztük meg, mérik-e a zajterhelését a fesztiválnak. Igen, mérjük minden nap a hangerőt a város több pontján, több időpontban is, ahogyan kijelölte ezt a hatóság. 

A hangerőt nem ahhoz mérjük, hogy elviselhető vagy sem, hanem a jogszabályban meghatározott határértékekeket tartjuk.

  Nappal (éjfélig) 65 dB, míg éjszaka 55 dB. Az elmúlt két napban ezen határértékeket minden alkalommal tartotta a fesztivál – mondta Kolonics Erika, a fesztivál főszervezője.

MÁSHOL IS HASONLÓ A PROBLÉMA

A Balaton Sound évekkel ezelőtt a Balaton északi partján élőknél verte ki a biztosítékot – ott a tó közelsége miatt Tihany környékén szinte a lakásban „élvezhető” a fesztivál minden fellépője. A Sziget sem marad ki természetesen. A Budapest III., IV. és XIII. kerületének közvetlen közelében tartott fesztivál rendszeresen bosszantja az ott élőket.

Van megoldás?

Sokak szerint a fesztivál kitelepítése a Belvárosból nyújtana megoldást – a repülőtér mellett a Maty-ér merült fel alternatív lehetőségnek. Sokak szerint azonban ezzel agyon is csapnák a SZIN varázsát.

Ugyancsak felmerült az is, hogy a szegediek – és elsősorban a SZIN közvetlen közelében élők kedvezménnyel, vagy olcsóbban juthassanak jegyhez. Többen írták, hogy emlékeik szerint történt már ilyen a múltban.

Az viszont biztos, hogy aki SZIN megszüntetéséről írt, az kapott a fejére a kommentekben.

TÖBB MINT SZÁZEZREN VOLTAK A PARTFÜRDŐN

Összesen mintegy 100 ezer látogatót fogadott be a Szegedi Ifjúsági Napok a fesztivál négy napja alatt – tudta meg a Rádió 88 Kolonics Erikától, a SZIN főszervezőjétől. Ahogy általában, most is a szombat volt a legforgalmasabb nap. A fesztiválterület bontását előreláthatólag szerdáig befejezik.

Előző sztori

Meglepő összefüggést találtak az SZTE kutatói a szálló por és az úthálózatok között

Következő sztori

Szerdán újabb világbajnokság kezdődik a Maty-éren