Közélet

MOK: veszélyezteti a betegellátást a katatörvény

MOK: veszélyezteti a betegellátást a katatörvény

2022. július 12., kedd
MOK: veszélyezteti a betegellátást a katatörvény

A Magyar Orvosi Kamara enyhítést kér a kisadózó vállalkozók tételes adójának (kata) nem magánszemélyeknek történő számlázást tiltó szabálya alól.

A MOK a közleményében azt írja, a kataszabályok átmenet nélküli átalakítása az egészségügyben tovább nehezíti az ügyeletek megszervezését, akadályozhatja a betegek folyamatos ellátását a rendelőkben és a kórházi osztályokon.

Ezért a kamara azt kéri, hogy az egészségügy ígért átalakításáig az egészségügyi dolgozók mentesüljenek a nem magánszemélyeknek számlázást tiltó passzus alól.

Mint arról a SzegedMa beszámolt, az országgyűlés megszavazta az új katatörvényt, amely szeptember 1-én lép életbe.

AZ ÚJ KATA VÁLASZTÁSÁRÓL SZÓLÓ NYILATKOZATOKAT SZEPTEMBER 25-ÉIG NYÚJTHATJÁK BE AZ ADÓHIVATALHOZ AZ ÉRINTETTEK.

Akik nem kívánnak élni az új kata lehetőségével, választhatják az átalányadóra váltást is. Ezeknek a vállalkozóknak több idejük lesz az átállásra, ők október 31-ig jelenthetik be az átalányadó választását. A tételes adó mértéke továbbra is havi 50 ezer forint, megszűnik azonban az a lehetőség, hogy 75 ezer forint befizetésével az ellátási alap is emelkedik.

AZ ADÓZÁSI FORMÁT A JÖVŐBEN CSAK EGYÉNI VÁLLALKOZÓK VÁLASZTHATJÁK.

A Pénzügyminisztérium tájékoztatása szerint az új szabályozásra azért van szükség, mert a beérkező adatok és a kamarai visszajelzések alapján egyes munkaadók katás jogviszonyba kényszerítették munkavállalóikat, ezzel az államkasszát, a munkavállalókat és a tisztességes adózókat is megkárosították. Az új kata megszünteti a visszaéléseket, emellett kedvezőbb feltételeket kínál a lakosságnak értékesítő legkisebb vállalkozóknak

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.