Üzembe helyezték az SZTE Biobank tárolórendszereit

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Befejeződött a Szegedi Tudományegyetem új Biobank épületének műszaki átvétele, a tárolóberendezések, biobanki kiszolgáló technológia, az épületfelügyeleti és a folyamatszabályozó rendszerek üzembe helyezése egyaránt. Az épület néhány hónapon belül készen áll az első minták fogadására – közölte az SZTE.

A modern, félautomata biobanki tárolórendszert a Spartacus Rák Alapítvány felajánlásából kaptuk, amelyet 2019-ben hoztak létre a magyarországi rákkutatás támogatására – mondta Dr. Veréb Zoltán, az SZTE SZAKK Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinika/IKIKK Regeneratív Medicina és Celluláris Farmakológiai Kutató Laboratórium vezetője, a Biobank kialakításáért felelős szakmai vezető.

Dr. Veréb Zoltán hozzátette: a tárolórendszer működtetéséhez egy új épületet alakítottak ki. A műszerek programozása a közelmúltban fejeződött be.

A jelenlegi rendszer adatai alapján 1 millió 800 ezer minta fér el benne, ez a szám azonban a tárolócsövek méretétől függően változhat, akár 3 millióra is növelhető – a cél idővel ez

közölte.

Megemlítette, a minták elsősorban az SZTE SZAKK egységeiből érkeznek be, de külsős – hazai és nemzetközi – partnerekkel folytatott projektek keretében is fogadnak majd.

A tárolórendszerek üzembehelyezéséért John Les Corps, a LiCONiC UK munkatársa felelt. – Az ilyen és ehhez hasonló eszközök nagy része Kínában, Ausztráliában, vagy Indiában található. Angol bázissal rendelkező cégként a magyar projektben számunkra az volt az egyedi, hogy egy viszonylag nagy egységet kellett az Egyesült Királyságból Magyarországra telepítenünk – erre korábban még nem volt példa. A legpozitívabb visszajelzés pedig nem más, mint látni, ahogyan a rendszer feláll és megfelelően működik – közölte John Les Corps-tól, aki elmondta, hogy az összeszerelési folyamatot a koronavírus-járvány megakasztotta, az első hullám ugyanis rögtön az eszköz Szegedre szállítása után tört ki.

John Les Corps kiemelte, a Biobankban végzett munka óriási felelősséggel jár, hiszen a hely minták millióit fogja tárolni, de a szegedi arra hivatott, hogy a benne elhelyezett minták biztonságát, mozgatását és láthatóságát garantálja.

Mindez azonban csak akkor válik igazán értékessé, ha az elhelyezett mintát kiveszik és használják, nem csak folyamatosan tárolják.

Előző sztori

A migránsok már a spájzban vannak: 51 illegális bevándorlót fogtak Szegeden

Következő sztori

Varga Mira megállíthatatlan