Újraindul a Mátrai Erőmű, speciális határvédelmi alakulat jön létre

A háború és az erre adott válaszok az árfolyammozgás kiváltó okai – közölte Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón. A kormány jelenlegi célja többek között az energiakitettség csökkentése.

A miniszter arról beszélt: minden piaci idegesség ellenére a magyar gazdaság fundamentumai kifejezetten erősek. Hozzátette, közel a teljes foglalkoztatottság és a költségvetési bevételek is magasabbak a vártnál. Gulyás szerint a gáz- és az olajár mozgatja az árfolyamot, az egésznek a kiváltó oka a háború és a válaszul erre adott szankciók, amitől most egész Európa szenved.

Közelebb a helyreállítási alaphoz

A helyreállítási alappal kapcsolatosan sikerült előrehaladnia a bizottsággal a magyar kormánynak, négy fontos területen pedig megegyezés született:

  • a nemzeti közbeszerzéseknél is 15 százalék alatt lesz az egyajánlatos közbeszerzések aránya,
  • a bíróság dönthet korrupciós ügyek esetében a további lépésekről, ha az ügyészség lezárja azt,
  • Az uniós források egy részét energiafüggetlenség megvalósítására kell fordítania Magyarországnak.

Utóbbival kapcsolatban konkrét döntéseket is hozott a kormány: újraindítják és bővítik a Mátrai Erőművet, valamint Paks1 üzemidejét is meghosszabbítják.

Új határvédelmi alakulat jön létre

Ahogy arról mi is írtunk korábban, míg tavaly 47 ezer, addig idén 110 ezer embert kellett feltartóztatni a dél ihatáron. Tavaly 431 embercsempészt, míg idén 836 embercsempészt fogtak el. Ezért a Belügyminisztérium úgy döntött, hogy határvadász egységeket hoz létre, ahová első körben 4000 főt vesznek fel – legelőször 2200-at.

Ezzel az egységgel a katonaságot tehermentesíti a minisztérium, de a rendőrség továbbra is besegít. A költségeket a honvédelmi alapból biztosítják.

Előző sztori

Tovább bonyolítja a menetrendet az SZKT

Következő sztori

Orbán Viktor: hét bő esztendő után a világ hét szűk esztendő felé tart