Sport

Nulla forintot ,,adott" a város a szegedi utánpótlás úszók nevelésére

Nulla forintot ,,adott" a város a szegedi utánpótlás úszók nevelésére

2022. július 14., csütörtök
Nulla forintot ,,adott" a város a szegedi utánpótlás úszók nevelésére

Négy nappal ezelőtt Szeged polgármestere egy facebook-bejegyzésében hosszasan dicsérte az ifjúsági Európa bajnokságon öt aranyérmet szerző Pádár Nikolett teljesítményét.

Botka László akkor már valószínűleg tudta, hogy az egyik legeredményesebb szegedi sportoló klubja, a Szegedi Úszó Egylet egy fillért sem kap jövőre az önkormányzat utánpótlás nevelési keretéből.

A Szociális és Sportbizottság csütörtök délelőtti ülésének egyetlen napirendi pontja az utánpótlás nevelési keretösszeg felosztása volt a pályázó sportegyesületek között. Az idei évben 10 millió forintot szánt utánpótlás nevelésre az önkormányzat, amire 18 sportegyesület pályázott.

A bizottsági ülés előtt 3 perccel kapták meg a tagok a tervezetet, de érdemi vitát nem lehetett folytatni a benne leírtakról.


- Meghallgattuk a külsős bizottsági tag, Berta Róbert és Joób Márton szakmai álláspontját, ami nem teljesen egyezett a tervezetben leírtakkal.

A bizottság elnöke, Ménesi Imre sietősre vette a tempót és a javaslatokat egytől egyig lesöpörte az asztalról, és elzárkózott minden egyezetetéstől

- mondta lapunknak Chovanecz Kata.

A Fidesz-KDNP önkormányzati képviselője kiemelte, hogy

szakmai egyeztetés legutóbb 2020 tavaszán volt a sportegyesületekkel,

ennek és az érdemi vitának hiánya több egyesületet hozhat nehéz helyzetbe, illetve átláthatatlan, hogy ki és miért kap támogatást.

- Néhány, 80-100 ezer forintos támogatás átcsoportosítását kértük, ugyanis

18 egyesületből kizárólag egyet nem támogatott az elnök, azt a Szegedi Úszó Egyletet, ahol többek között az a 16 éves Pádár Nikolett is versenyez,

aki jelenleg hazánk legjobb gyorsúszója 100 és 200 méteren. Az őt nevelő klub 0 forint támogatást kapott az utánpótlás nevelési keretből, miközben olimpikonokat nevelnek ki, és viszik a világba Szeged hírnevét - emelte ki Chovanecz Kata.

Kérdéseket küldtünk Ménesi Imrének és Joób Mártonnak, valamint a Szegedi Úszó Egyletnek is. Ha választ kapunk, megírjuk.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.