Egészség

Harmincra nőtt a majomhimlős betegek száma

Harmincra nőtt a majomhimlős betegek száma

2022. július 15., péntek
Harmincra nőtt a majomhimlős betegek száma

Újabb hat embernél diagnosztizálták a majomhimlő vírusát, így harmincra emelkedett az igazolt fertőzöttek száma Magyarországon - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) pénteken az MTI-vel.

Azt írták: a 23-50 év közötti férfiak majomhimlőre utaló tünetekkel fordultak orvoshoz, a laborvizsgálat pedig igazolta náluk a fertőzést. A betegek otthonukban tartózkodnak elkülönítve, legtöbbjük életvitel-szerűen a fővárosban él. 

Valamennyi betegnél járványügyi vizsgálatot, kontaktkutatást végez a területileg illetékes járványügyi hatóság.

A betegség általános tünetekkel - láz, hidegrázás, izomfájdalom, hátfájdalom, fejfájás, fáradtság -, illetve a nyirokcsomók duzzanatával kezdődik, majd 1-3 nappal e tünetek után bőrkiütések jelennek meg. A kiütések sok esetben először az arcon, majd a tenyéren és a talpon fordulnak elő, de megjelenhetnek a szájnyálkahártyán, a nemi szerveken és a végbél környékén is.

Az NNK arra kéri a lakosságot, hogy aki majomhimlőgyanús tüneteket észlel magán, mielőbb forduljon orvoshoz.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.