Politika

Ellenzéki reakciók az üzemanyagárstoppal kapcsolatos kormánydöntésre

Ellenzéki reakciók az üzemanyagárstoppal kapcsolatos kormánydöntésre

2022. július 30., szombat
Ellenzéki reakciók az üzemanyagárstoppal kapcsolatos kormánydöntésre

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szombaton a Kormányinfón ismertette a döntést, miszerint a továbbiakban csak a magánszemélyek tulajdonában lévő gépjárművek, mezőgazdasági erőgépek, traktorok, valamint a taxik kaphatják a 480 forintos garantált áron az üzemanyagot.

https://szegedma.hu/2022/07/maris-megjelent-a-modositott-benzinarstop-a-magyar-kozlonyben-ceges-autokkal-teljes-aron-lehet-tankolni

Az ellenzéki pártok közleményekben reagáltak a döntésre.

A Demokratikus Koalíció szerint a bejelentés az üzemanyagokon lévő hatósági ár kivezetésének következő lépése. A Fidesz hétről-hétre egyre több autóstól vonja meg az olcsóbb tankolás lehetőségét, ez pedig így fog folytatódni addig, amíg már annyira kevés autóst fog érinteni a hatósági ár, hogy észrevétlenül meg is lehet szüntetni - mutatott rá az ellenzéki párt.

"Előbb 12 év alatt tönkretették az országot, aztán a választás előtt hazudtak az egész országnak, most a választás után pedig megszorítanak; adót, rezsit és üzemanyagárat emelnek, hogy az emberekkel fizettessék meg a kormányzásuk következményeit

- fogalmaztak.

A Jobbik Magyarországért Mozgalom szerint a kormány friss határozata egy újabb csapás a magyar kisvállalkozókra, akiket az elmúlt hetekben már így is ellehetetlenítettek. Mindössze egy órát hagyott a kormány a kisvállalkozóknak, hogy felkészüljenek arra, hogy mától már piaci áron tudnak tankolni a kutakon - jegyezte meg az ellenzéki párt.

A Jobbik emlékeztet javaslatára, amely arra épül, hogy engedjék el a rezsi áfáját, támogassák közvetlenül a kata- és rezsikárosultakat, kapjanak kedvezményeket az egy- és kétgyermekes családok is, járjon rezsivédelem a kisvállalkozóknak, és legyen tekintettel a kormány az otthoni munkát végzőkre.

A Párbeszéd szombati közleményében arra mutatott rá, hogy az üzemanyagárstop részleges kivezetése által a szállítmányozás drágulása következtében a vállalkozások megemelkedett kiadásaikat a fogyasztókra, azaz a magyar emberekre terheli a kormány.

A Momentum a fuvarozókat érintő úthasználati díj csökkentését javasolja.

"Ezzel mérsékelni lehet az elszabadult inflációt, a cél, hogy a brutális benzináremelés ne járjon az élelmiszerárak brutális emelkedésével "

- idézi a közlemény Gelencsér Ferencet, a Momentum elnökét.

A Lehet Más a Politika (LMP) szerint a döntés újra bizonyította, hogy a Fidesz egyszerűen irtózik a zöld megoldásoktól. A kormány elhibázott 12 éves politikájának következménye, hogy az ország ennyire kitett a fosszilis energiahordozóknak, hogy ennyire súlyosan érint minket az energiaválság, és hogy a vészhelyzetben nem tudnak mást tenni, mint újraindítani a szennyező Mátrai Erőművet és kivágni a fákat - tette hozzá az ellenzéki párt.

Kifogásolják azt is, hogy a kormány nem hajlandó reagálni az LMP klímabérlet javaslatára, amelynek értelmében az energiaválság idején egy egységes 5000 forintos bérlettel lehetne minden tömegközlekedési eszközt használni.

(MTI)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.