Továbbra is a magyarok fizetik a legkedvezőbb rezsidíjakat Európában

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az energiahivatal legfrissebb vizsgálata szerint stabilan alacsonyak a magyar rezsiárak.

Továbbra is a magyar fogyasztók fizetik a legkedvezőbb rezsidíjakat Európában, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) legfrissebb, májusi nemzetközi ár-összehasonlító vizsgálata szerint a lakossági fogyasztókat terhelő földgáz átlagár már vásárlóerő-paritáson mérve is Magyarországon a legalacsonyabb.

A MEKH nemzetközi sztenderdek alapján kidolgozott havi ár-összehasonlítása az európai fővárosok villamosenergia- és földgázárait mutatja be.

A jelentés szerint májusban a földgáz lakossági átlagára Budapesten 2,75 eurócent/kWh volt, ami a felmérésben szereplő fővárosok között a legalacsonyabb.

Ugyanebben a hónapban a földgáz lakossági átlagára Bécsben 19,04, Amszterdamban 26,85, Prágában pedig 14,92 eurócent volt kilowattóránként.

A villamosenergia lakossági átlagára Budapesten 10,17 eurócent/kWh-val májusban a második legkedvezőbb volt Európában, a fogyasztók csak Belgrádban fizettek ennél kevesebbet. Ugyanennyi villamosenergiáért ugyanakkor Rómában 49,32, Prágában 40,14, Bécsben 47,44 eurócentet kellett fizetni.

A közleményben kiemelik: a magyar fogyasztók költségei vásárlőerő-partiáson mérve is a legkedvezőbbek közé tartoznak Európában. A vásárlóerő-paritáson mért lakossági földgáz átlagár májusban Budapesten volt a legkisebb, kilowattóránként 0,0438 PPS (Purchasing Power Standard – európai vásárlóerő-egység), a villamos energia esetében pedig 0,1616 PPS értékkel a harmadik legolcsóbb volt Magyarország.

Magyarországon a rezsicsökkentés eredményeként az egyetemes szolgáltatást igénybe vevő fogyasztók által fizetett villamos energia – és földgáz árát jogszabályok rögzítik és tartják fixen, azaz a magyar lakosság védett a piacokon kialakult áremelkedésekkel szemben – közölte a MEKH.

(MTI)
Borítókép: Népszava

Előző sztori

Két napos konferenciát tartottak Szegeden a gyermekvédelemről

Következő sztori

Nemzetközi embercsempészhálózat ellen emeltek vádat Szegeden