Távozhat a hírszerzés vezetője

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A HVG értesülései szerint távozik az Információs Hivatal éléről annak vezetője, Bunford Zsolt vezérőrnagy. A lap úgy tudja, a hírszerzés vezetője maga döntött a távozás mellett.

A hvg.hu értesülése szerint nemrég benyújtotta lemondását Bunford Zsolt, az Információs Hivatal vezetője. A helyére az Alkotmányvédelmi Hivatal eddigi műveleti főigazgatóhelyettese, Oláh Krisztián kerül. A lap értesülései szerint Oláht szerdán már meg is hallgatta a parlament nemzetbiztonsági bizottsága.

A cikkben emlékeztetnek, Bunford Zsolt nem sokáig bírta az IH élén, mert mindössze 2020 végén nevezték ki főigazgatónak. Mielőtt az IH vezetője lett, a szervezetnél elemző főigazgató-helyettese volt.Távozásában a lap információi szerint szerepet játszott, hogy a kormányzat elégedetlen volt a hírszerzés teljesítményével. Hozzáteszik, ez már korábban is így volt, Bunford elődje, Czukor József is mindössze két évet húzott le főigazgatóként.

Megemlítik, hogy a hírszerzés szerepe jelentősen megnőtt az ukrajnai háború kitörése óta. Úgy tudják, hogy az IH “bakijaként” könyvelte el a felsőbb politikai vezetés azt, hogy még egy nappal a háború kitörése előtt is arról tájékoztatták Orbán Viktort, hogy nem lesz háború.

Előző sztori

Elektromos autóval az elmebaj felé

Következő sztori

Portugáliát is megjárt támadóval erősít a Szeged-Csanád GA