Közélet

Szegedi halászlével érkezett Prágába Novák Katalin

Szegedi halászlével érkezett Prágába Novák Katalin

2022. június 7., kedd
Szegedi halászlével érkezett Prágába Novák Katalin

Milos Zeman cseh köztársasági elnök meghívására Prágába látogatott Novák Katalin kedden. A magyar köztársasági elnök a közösségi oldalán számolt be arról, hogy ajándékként szegedi halászlevével érkezett.

Fontos a visegrádi együttműködés

Megerősítettük elkötelezettségünket a visegrádi négyek együttműködése iránt - jelentette ki Novák Katalin a sajtótájékoztatón. Elmondta: mind a négy ország számára kiemelt fontosságú, hogy a visegrádi együttműködés továbbra is olyan szoros legyen, mint eddig volt. Ebben államfői szinten is érdekeltek, megerősítették elkötelezettségüket a visegrádi négyek együttműködése iránt.
   

Novák Katalin kiemelte: a két országot hosszú barátság köti össze, s nemcsak kötelességünk, hanem jó érzés is ápolni ezt a barátságot és a legmagasabb szinten megjeleníteni. Emlékeztetett, hogy ez az első hivatalos államfői látogatása, a találkozót a két ország közötti régi szoros kapcsolat miatt is fontosnak nevezte.

Béke mindenek előtt

Elmondta: a megbeszélés egyik témája volt az Ukrajnában dúló háború. Mindketten egyetértettek abban, hogy elítélik a putyini agressziót, s mindent megtesznek annak érdekében, hogy mind a cseh, mind a magyar emberek megadjanak minden támogatást az Ukrajnából menekülőknek.

Kiemelte: amikor az ukrajnai háborúra gondolunk, a békét tartjuk szem előtt, mindent meg fogunk tenni, hogy a lehető legkorábban béke legyen Európában.

Novák Katalin kitért arra is, hogy a közös európai döntésekben konstruktívan vettünk részt, örömteli, hogy a hatodik szankciós csomag kapcsán sikerült olyan megállapodásra jutni, amelyet Magyarország is tudott támogatni, az európai uniós országok között kompromisszum alakult ki, józan döntés született.

"Nincsenek sablon megoldások"

Beszélt arról is, hogy mi Közép-Európában nem készen kaptuk a demokráciát, megküzdöttünk érte, s a tagságot sem készen kaptuk, Magyarország 10 évet, Csehország 8 évet várt tagjeköltként, hogy csatlakozzon az európai uniós országok sorába. Tudjuk, hogy egyenrangú félként ülünk a tárgyalóasztalnál, s tudjuk, hogy nincsenek sablon megoldások. Történelmünk során megtanultuk, hogy figyelnünk kell egymás adottságaira és helyzetére, s ennek fényében kell meghoznunk döntéseinket.

Elismerték a magyar érveket

A hatodik szankciós csomagról elmondta: a tárgyaláskor Magyarország álláspontja az volt, hogy olyan szankciónak van értelme, amely nagyobb fájdalmat okoz az agresszornak, mint az EU tagállamainak, az európai embereknek. Ha ellehetetleníti a mindennapi életet, az nem jó szankció. A különböző adottságokra tekintettel kell lenni, egy tengeri kijárattal nem rendelkező, orosz energiahordozóktól jelentős mértékben függő országnak más a mozgástere, mint egy tengeri kijárattal rendelkező, az orosz gáznak és kőolajnak kevésbé kitett országnak. A kompromisszum megszületése után többen elismerték a magyar érvek létjogosultságát. Európában így jó döntés született a 6. szankciós csomagnál, amelynek a magyar, a cseh és általában az európai emberek is haszonélvezői.

Via: 24.hu, MTI
    

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.