Hőguta: légkondi nélkül újították fel a szegedi óvodákat, féltik a gyerekeket!

Cikkünk frissítése óta eltelt 7 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Kánikula van, a melegrekordok naponta dőltek meg a héten az ország területén. A hőség idősnek és fiatalnak egyaránt megterhelő, aki csak teheti keresi a hűvös, vagy hűtött helyett.

Az óvodások is keresnék az óvodákban, például a közelmúltban több mint félmilliárd forintból megújult Cső utcai óvodában.

De mindezt hiába teszik, mert bár felújították az óvodát, a hűtését nem oldották meg.

Ezzel a panasszal találták meg a szülők Chovanecz Katát.

-Édesanyák jelezték, hogy a Cső utcai óvoda emeleti csoportszobáiban olyan elviselhetetlen meleg van, annyira nagy a hőség, hogy

az összes lurkót összevont csoportokban inkább a földszintre helyezték el az óvónők, ahol egyébként talán 1 fokkal lehet “hűvösebb”, mint fent

– írta a Fidesz-KDNP képviselője facebook bejegyzésében.

A poszt alatt pillanatok alatt kommentek sokasága érkezett, amiből kiderült, hogy nem csak egyetlen óvodában küzdenek a hőséggel.

A 45 szegedi óvodából mindössze 10 intézményben van klíma, így a szülők sok helyen „összedobják” a pénzt egy ventilátorra.

Ezt a képet a legtöbb szegedi óvódában az épületen kívül és belül is el lehet készíteni

Több óvónővel is beszéltünk, mindegyik megerősítette, hogy a gyerekek minőségi ellátásához szükséges lenne az óvodák hűtése.

Nem egy csoportszobában a 40 fok közelébe kúszik a hőmérő higanyszála, hűvösbe pedig az udvaron sem tudják vinni a gyerekeket.

– Nem arra kell gondolni, hogy 18 fokot akarunk csinálni a csoportszobában, pusztán csak kellemes, élhető hőmérséklet, amiben nem fáznak még meg a gyerekek – mondta egyikük.

Rekkenő hőség az udvaron is.

Örömmel vettem Chovanecz Kata felajánlását, egyeztettünk is és igyekszünk mielőbb megtalálni a forrást arra, hogy minél több óvodát tudjunk klímával felszerelni

– nyilatkozta lapunknak Bartáné Tóth Mária, az Óvodák Igazgatóságának vezetője.

Az udvaron is kevés az árnyék, oda sem lehet menekülni a hőség elől.

Hogy forrást honnan találnak egyelőre kérdéses. A terv az, hogy minél több óvodát felmérjenekk, és megtalálják a forrást az eszközökre és a beszerelésre.

– Ebben segítségünkre lehetnek vállalkozók, az óvodák alapítványai, valamint erre a célra kiírt pályázatokat is keresünk. De a képviselők költségvetési kerete is alkalmas lehet erre, ahogy az önkormányzat segítségét is várjuk -fejtette ki Chovanecz Kata. Hozzátette,

aki segíteni szeretne, az akár közvetlen az óvodák igazgatóságát, vagy őt is megkeresheti ebben az ügyben.

Előző sztori

Péntektől drágulnak a szegedi uszodák is

Következő sztori

“Új munkája” van a szegedi férfi pólósok vezetőedzőjének