Közélet

Hőguta: légkondi nélkül újították fel a szegedi óvodákat, féltik a gyerekeket!

Hőguta: légkondi nélkül újították fel a szegedi óvodákat, féltik a gyerekeket!

2022. június 30., csütörtök
Hőguta: légkondi nélkül újították fel a szegedi óvodákat, féltik a gyerekeket!

Kánikula van, a melegrekordok naponta dőltek meg a héten az ország területén. A hőség idősnek és fiatalnak egyaránt megterhelő, aki csak teheti keresi a hűvös, vagy hűtött helyett.

Az óvodások is keresnék az óvodákban, például a közelmúltban több mint félmilliárd forintból megújult Cső utcai óvodában.

De mindezt hiába teszik, mert bár felújították az óvodát, a hűtését nem oldották meg.

Ezzel a panasszal találták meg a szülők Chovanecz Katát.

-Édesanyák jelezték, hogy a Cső utcai óvoda emeleti csoportszobáiban olyan elviselhetetlen meleg van, annyira nagy a hőség, hogy

az összes lurkót összevont csoportokban inkább a földszintre helyezték el az óvónők, ahol egyébként talán 1 fokkal lehet “hűvösebb", mint fent

- írta a Fidesz-KDNP képviselője facebook bejegyzésében.

A poszt alatt pillanatok alatt kommentek sokasága érkezett, amiből kiderült, hogy nem csak egyetlen óvodában küzdenek a hőséggel.

A 45 szegedi óvodából mindössze 10 intézményben van klíma, így a szülők sok helyen „összedobják” a pénzt egy ventilátorra.

Ezt a képet a legtöbb szegedi óvódában az épületen kívül és belül is el lehet készíteni

Több óvónővel is beszéltünk, mindegyik megerősítette, hogy a gyerekek minőségi ellátásához szükséges lenne az óvodák hűtése.

Nem egy csoportszobában a 40 fok közelébe kúszik a hőmérő higanyszála, hűvösbe pedig az udvaron sem tudják vinni a gyerekeket.

- Nem arra kell gondolni, hogy 18 fokot akarunk csinálni a csoportszobában, pusztán csak kellemes, élhető hőmérséklet, amiben nem fáznak még meg a gyerekek - mondta egyikük.

Rekkenő hőség az udvaron is.

Örömmel vettem Chovanecz Kata felajánlását, egyeztettünk is és igyekszünk mielőbb megtalálni a forrást arra, hogy minél több óvodát tudjunk klímával felszerelni

- nyilatkozta lapunknak Bartáné Tóth Mária, az Óvodák Igazgatóságának vezetője.

Az udvaron is kevés az árnyék, oda sem lehet menekülni a hőség elől.

Hogy forrást honnan találnak egyelőre kérdéses. A terv az, hogy minél több óvodát felmérjenekk, és megtalálják a forrást az eszközökre és a beszerelésre.

- Ebben segítségünkre lehetnek vállalkozók, az óvodák alapítványai, valamint erre a célra kiírt pályázatokat is keresünk. De a képviselők költségvetési kerete is alkalmas lehet erre, ahogy az önkormányzat segítségét is várjuk -fejtette ki Chovanecz Kata. Hozzátette,

aki segíteni szeretne, az akár közvetlen az óvodák igazgatóságát, vagy őt is megkeresheti ebben az ügyben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.