Mutatjuk Szegeden honnan érdemes figyelni az ezer éve nem látott égi csodát

A bolygók együttállására legutóbb több mint ezer éve került sor, legközelebb pedig 2492. áprilisában lesz ilyen.

Ha június 17-28. között hajnalban, napkelte előtt a keleti égbolt felé fordulunk, a Naptól való távolságuk sorrendjében, öt fényes bolygó is feltűnik: egy sorban lesz látható a Merkúr, a Vénusz, a Mars, a Jupiter és a Szaturnusz. De a csúcs június 22-én hajnali 3 óra 50 perckor kor lesz. Így:

Az említett bolygók mellett, további két bolygó, az Uránusz és a Neptunusz, valamint a Pluto, és a legfényesebb kisbolygó, a Vesta is beáll a sorba. Azonban ezek az égitestek kizárólag távcsővel pillanthatóak meg.

Honnan érdemes figyelni Szegeden és környékén?

A „Szegeden láttam” Facebook csoportban többen is érdeklődnek, hogy Szegeden vagy környékén, hol lehet jól látni a bolygó együttállást? A válaszok alapján összedtünk néhány lehetőséget, de egyébként bármilyen terület megfelel erre a célra, ahol olyan tiszta a horizont, mint a fenti képen.

A válaszadók kitértek arra is, hogy szabad szemmel csak „sima csillagokat” láthatunk, a részletesebb látványhoz távcső szükséges. Mutatunk néhány lehetőséget az égi csoda követéséhez:

  • Tápén, a töltésről a kompnál
  • Újszegeden, a Lőtér lakóparkban a dombtetőről
  • Újszegeden a töltésről
  • Csillagvizsgálóból

A Svábhegyi Csillagvizsgáló közzétett egy cikket az egész jelenségről, amiben arra hívják fel a figyelmet , hogy az együttállás meglehetősen lazának számít, a nyolc bolygó 105 fokos látószögű egyenes mentén sorakozik az égen. A Jupiter-Mars-páros 12 fokra, a Merkúr és a Vénusz 10 fokra lesznek egymástól. A bolygósor így szabad szemmel mutatja a legszebb látványt.

Aki szabad szemmel és binokulárral szeretné megfigyelni a bolygókat, érdemes még szinte teljes sötétségben, 3 óra körül elkezdenie.

Az együttállás 3 óra 30-kor lesz a legszebb, ekkor a pitymallat már megvilágítja az eget. A cikk szerint azonban mindenképp érdemes 4 óráig várni, hogy a Merkúr is becsatlakozhasson.

Fotók: svabhegyicsillagvizsgalo.hu

Előző sztori

Szabó Sándor kivéreztetésről beszél, miközben Botkáék rekordkompenzációt kaptak

Következő sztori

Drasztikus változás: nem lesz többé ingyenes a Messenger mobilnettel