Szórakozás

Mutatjuk Szegeden honnan érdemes figyelni az ezer éve nem látott égi csodát

Mutatjuk Szegeden honnan érdemes figyelni az ezer éve nem látott égi csodát

2022. június 21., kedd
Mutatjuk Szegeden honnan érdemes figyelni az ezer éve nem látott égi csodát

A bolygók együttállására legutóbb több mint ezer éve került sor, legközelebb pedig 2492. áprilisában lesz ilyen.

Ha június 17-28. között hajnalban, napkelte előtt a keleti égbolt felé fordulunk, a Naptól való távolságuk sorrendjében, öt fényes bolygó is feltűnik: egy sorban lesz látható a Merkúr, a Vénusz, a Mars, a Jupiter és a Szaturnusz. De a csúcs június 22-én hajnali 3 óra 50 perckor kor lesz. Így:

Az említett bolygók mellett, további két bolygó, az Uránusz és a Neptunusz, valamint a Pluto, és a legfényesebb kisbolygó, a Vesta is beáll a sorba. Azonban ezek az égitestek kizárólag távcsővel pillanthatóak meg.

Honnan érdemes figyelni Szegeden és környékén?

A „Szegeden láttam” Facebook csoportban többen is érdeklődnek, hogy Szegeden vagy környékén, hol lehet jól látni a bolygó együttállást? A válaszok alapján összedtünk néhány lehetőséget, de egyébként bármilyen terület megfelel erre a célra, ahol olyan tiszta a horizont, mint a fenti képen.

A válaszadók kitértek arra is, hogy szabad szemmel csak „sima csillagokat” láthatunk, a részletesebb látványhoz távcső szükséges. Mutatunk néhány lehetőséget az égi csoda követéséhez:

  • Tápén, a töltésről a kompnál
  • Újszegeden, a Lőtér lakóparkban a dombtetőről
  • Újszegeden a töltésről
  • Csillagvizsgálóból

A Svábhegyi Csillagvizsgáló közzétett egy cikket az egész jelenségről, amiben arra hívják fel a figyelmet , hogy az együttállás meglehetősen lazának számít, a nyolc bolygó 105 fokos látószögű egyenes mentén sorakozik az égen. A Jupiter-Mars-páros 12 fokra, a Merkúr és a Vénusz 10 fokra lesznek egymástól. A bolygósor így szabad szemmel mutatja a legszebb látványt.

Aki szabad szemmel és binokulárral szeretné megfigyelni a bolygókat, érdemes még szinte teljes sötétségben, 3 óra körül elkezdenie.

Az együttállás 3 óra 30-kor lesz a legszebb, ekkor a pitymallat már megvilágítja az eget. A cikk szerint azonban mindenképp érdemes 4 óráig várni, hogy a Merkúr is becsatlakozhasson.

Fotók: svabhegyicsillagvizsgalo.hu

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.