Kilőttek az albérletárak: Szegeden csaknem 20 százalékkal drágultak egy év alatt

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az albérletárak 2022-ben soha nem látott lélektani szinteket törtek át, mert májusban a korábbinál még gyorsabb ütemben drágultak. Szegeden is jelentős az áremelkedés – derül ki a KSH-ingatlan.com lakbérindex legfrissebb adataiból.

Havi szinten érezhető a drágulás

Az adatok szerint az országos albérletpiacra jellemző átlagos bérleti díjak májusban 2,6 százalékkal voltak magasabbak az áprilisinál, a fővárosban pedig 2,5 százalékos volt az emelkedés havi szinten. Ez az áremelkedés gyorsulását mutatja, mivel áprilisban az előző hónaphoz képest 2-2 százalékos volt a drágulás.

Éves összevetésben a bérleti díjak országosan 20,8 százalékkal, Budapesten pedig 21,4 százalékkal nőttek.

Júliusban nőhet a kínálat

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője azt mondta: “az albérletárak 2022-ben mutatott emelkedése passzol az eddigi trendbe, azaz folyamatosan növekednek a bérleti díjak. A drágulást tompíthatná a kínálat bővülése, ám az csak a felsőoktatási ponthatárok kihirdetése előtt, július közepén várható.” Hozzátette: a lakbérindex adatai szerint a különböző régiókat nézve az Észak-Alföldön volt a legjelentősebb az éves szintű áremelkedés, meghaladta a 22 százalékot. Az említett adatok alapján Szegeden 18 százalékkal nőtt az albérletek ára tavalyhoz képest.

Szeged a drágább városok között

A fővároson kívüli piacon pedig az látszik, hogy a megyeszékhelyeken 92,5 és 150 ezer forint között szóródnak a bérleti díjak. A legdrágább városok közé sorolható Veszprém, Debrecen, Székesfehérvár, Győr és Szeged. Továbbra is a legolcsóbbak közé tartozik Kaposvár, Salgótarján és Szekszárd, utóbbi városokban 100 ezer forint alatt maradt az átlagos bérleti díj.

Előző sztori

Kegyetlen: részegen agyonverte ismerősét egy szegedi férfi

Következő sztori

Kiderült, mennyiért parkolhatunk majd a Torontál téren