Gazdaság

Júliusban derül ki, lesz-e elég üzemanyag a szegedi kutakon!

Júliusban derül ki, lesz-e elég üzemanyag a szegedi kutakon!

2022. június 29., szerda
Júliusban derül ki, lesz-e elég üzemanyag a szegedi kutakon!

Novemberben, amikor bejelentették a hatósági árakat, akkor 80 dollár környékén volt az árfolyama a Brent-típusú olajnak. Most 120 dollárnál van és ugyanúgy 480 forinton áll a hatósági ár. Ez egyértelműen mutatja, hogy fenntarthatatlan a jelenlegi rendszer, hiszen a pénzügyi folyamatokkal teljesen ellentétes irányba megy. Áruhiány fog előbb vagy utóbb kialakulni, hiszen senki nem tud veszteséggel termelni, illetve kereskedni. Tehát a hatósági áraknak nagyon nagy a kockázatuk. 

Ráadásul jelenleg egyetlenegy ellátó van Magyarországon, a Mol. A százhalombattai finomító 100 százalékos kapacitáson megy. Bármikor, bármi történhet vele, és akkor összeomlik az ellátásunk, cérnavékonyan függ az ellátás ettől.

Már a környező országokban is vannak finomítói kapacitási problémák, vagy akár teljes leállások is. Egyedül maradt ellátóként a Mol, ami egy óriási rizikófaktor. Egyetlenegy finomítónak kell fedeznie most az egész piacot, ha ott valami történik, akkor megáll az élet - magyarázta az interjúban a szakember.

Óriási válság lehet Magyarországon

Egri további veszélyeket is lát. Az egyik a hatósági ár, mivel a szabadpiacon ilyen árhoz kapcsolódó nyersolajat nem lehet most beszerezni, ha most mondjuk máshonnan kellene beszerezni üzemanyagot is, akkor azt nem tudnánk 480 forint alatt megvásárolni a szabadpiacról. A másik probléma az ukrajnai csővezetékes ellátása - közölte. Az orosz Ural kőolaj nagy része a Barátság kőolajvezetéken érkezik Magyarországra, ami most egy háborús övezeten fut keresztül, ahol bármikor történhet valami technikai probléma. Onnantól kezdve megszakad az ország kőolajellátása. Szerintem mindenképpen el kellene szakadni az ársapkától.

- Kilencvennapos stratégiai üzemanyagkészletünk van, ha a finomító nem működne valamilyen okból, akkor ez a készlet áll rendelkezésre. A mostani hatósági áron pedig nem lehet beszerezni a szabadpiacról üzemanyagot.

Óriási hiány és válság alakulhat ki Magyarországon

- tette hozzá.

Július izgalmas lesz

A szakember szerint mindenképpen ütemesen kéne kivezetni a hatósági árat itthon.

- Most októberig van meghosszabbítva a hatósági ár. Azt gondolom, hogy

a július egy horrorisztikus fogyasztási hónap lesz. Ha az üzemanyag-felhasználást nézem, akkor ez a hónap mindig a legerősebb Magyarországon.

Elindul az aratási szezon, megkezdődnek a szabadságok, és ráadásul egy nagyon jelentős tranzitország vagyunk. Tehát úgy kell készülni, hogy nagyon jelentős lesz az üzemanyag-felhasználás idén júliusban is. Kíváncsi vagyok, hogy a magyar ellátás hogy fogja tudni most győzni.Ez egy piaci törvény: ha valamit áron alul kell eladni, akkor ezt a valamit senki nem akarja majd eladni. Szerintem az ársapkát 2-3 hónap alatt szépen ki lehetne vezetni, ha a költségvetés lemond a plusz áfabevételéről, az nagyjából 80 forintot jelent literenként az ársapkás és piaci ár közötti áfatartalomban - magyarázta. Hozzátette:

a július egy nagyon komoly próbatétel lesz. Azt gondolom, hogy nagyon forró nyár elé nézünk. Kiderül, hogy a százhalombattai finomító bírja-e ezt a terhelést, illetve hogy mekkora üzemanyagigények lesznek.

A teljes interjú IDE KATTINTVA olvasható el.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.