Júliusban derül ki, lesz-e elég üzemanyag a szegedi kutakon!

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Egri Gábor, a Független Benzinkutak Szövetségének elnöke szerint Európa fordulóponthoz érkezett, Magyarország pedig izgalmas hónap elé néz a nyári csúcsidőszakban. Az üzemanyagár-sapkát úgy látja, hogy a jelenlegi formában fenntarthatatlan. A részletekről az Indexnek beszélt az elnök. 

Novemberben, amikor bejelentették a hatósági árakat, akkor 80 dollár környékén volt az árfolyama a Brent-típusú olajnak. Most 120 dollárnál van és ugyanúgy 480 forinton áll a hatósági ár. Ez egyértelműen mutatja, hogy fenntarthatatlan a jelenlegi rendszer, hiszen a pénzügyi folyamatokkal teljesen ellentétes irányba megy. Áruhiány fog előbb vagy utóbb kialakulni, hiszen senki nem tud veszteséggel termelni, illetve kereskedni. Tehát a hatósági áraknak nagyon nagy a kockázatuk. 

Ráadásul jelenleg egyetlenegy ellátó van Magyarországon, a Mol. A százhalombattai finomító 100 százalékos kapacitáson megy. Bármikor, bármi történhet vele, és akkor összeomlik az ellátásunk, cérnavékonyan függ az ellátás ettől.

Már a környező országokban is  vannak finomítói kapacitási problémák, vagy akár teljes leállások is. Egyedül maradt ellátóként a Mol, ami egy óriási rizikófaktor. Egyetlenegy finomítónak kell fedeznie most az egész piacot, ha ott valami történik, akkor megáll az élet – magyarázta az interjúban a szakember.

Óriási válság lehet Magyarországon

Egri további veszélyeket is lát. Az egyik a hatósági ár, mivel a szabadpiacon ilyen árhoz kapcsolódó nyersolajat nem lehet most beszerezni, ha most mondjuk máshonnan kellene beszerezni üzemanyagot is, akkor azt nem tudnánk 480 forint alatt megvásárolni a szabadpiacról. A másik probléma az ukrajnai csővezetékes ellátása – közölte. Az orosz Ural kőolaj nagy része a Barátság kőolajvezetéken érkezik Magyarországra, ami most egy háborús övezeten fut keresztül, ahol bármikor történhet valami technikai probléma. Onnantól kezdve megszakad az ország kőolajellátása. Szerintem mindenképpen el kellene szakadni az ársapkától.

– Kilencvennapos stratégiai üzemanyagkészletünk van, ha a finomító nem működne valamilyen okból, akkor ez a készlet áll rendelkezésre. A mostani hatósági áron pedig nem lehet beszerezni a szabadpiacról üzemanyagot.

Óriási hiány és válság alakulhat ki Magyarországon

– tette hozzá.

Július izgalmas lesz

A szakember szerint mindenképpen ütemesen kéne kivezetni a hatósági árat itthon.

– Most októberig van meghosszabbítva a hatósági ár. Azt gondolom, hogy

a július egy horrorisztikus fogyasztási hónap lesz. Ha az üzemanyag-felhasználást nézem, akkor ez a hónap mindig a legerősebb Magyarországon.

Elindul az aratási szezon, megkezdődnek a szabadságok, és ráadásul egy nagyon jelentős tranzitország vagyunk. Tehát úgy kell készülni, hogy nagyon jelentős lesz az üzemanyag-felhasználás idén júliusban is. Kíváncsi vagyok, hogy a magyar ellátás hogy fogja tudni most győzni.Ez egy piaci törvény: ha valamit áron alul kell eladni, akkor ezt a valamit senki nem akarja majd eladni. Szerintem az ársapkát 2-3 hónap alatt szépen ki lehetne vezetni, ha a költségvetés lemond a plusz áfabevételéről, az nagyjából 80 forintot jelent literenként az ársapkás és piaci ár közötti áfatartalomban – magyarázta. Hozzátette:

a július egy nagyon komoly próbatétel lesz. Azt gondolom, hogy nagyon forró nyár elé nézünk. Kiderül, hogy a százhalombattai finomító bírja-e ezt a terhelést, illetve hogy mekkora üzemanyagigények lesznek.

A teljes interjú IDE KATTINTVA olvasható el.

Előző sztori

Olasz Anna remek úszással 6. helyen zárt 10 kilométeren

Következő sztori

AUTÓSOK: Akár 40 százalékkal is drágulhat a parkolás Szegeden!