Meteor

Hóvihar és jégeső Ausztriában

Hóvihar és jégeső Ausztriában

2022. június 3., péntek
Hóvihar és jégeső Ausztriában

Az osztrák sajtó szerint hóesés, jégeső és hóvihar volt csütörtök délután több karintiai településen.

Az efféle időjárás még az osztrák hegyekben sem számít szokásosnak június elején. A Kronen Zeitung szerint elsősorban Völkermarkt városát és a környékbeli településeket érintette a hóvihar.

A városban – egy rövid szünetet követően – másodszorra is leszakadt az ég, mivel Tirol irányából egy másik viharfelhő is megérkezett az első után. Egy videón az is látható, hogy a zord időjárás miatt még a települést is elárasztotta a víz. Mindeközben az osztrák felhasználók arról is beszámoltak, hogy többcentis átmérőjű, golflabda méretű jégdarabok hullottak az égből. 

A helyiek szerint a jég- és hóeső csak néhány percig tartott, de nagyon intenzív volt, és súlyos károkat okozott, ennek következtében pedig a tűzoltóknak több helyszínre is ki kellett vonulniuk. A legtöbb esetben a pincéket árasztotta el az előbbi felvételen látható árvíz. 

Forrás: 5 Minuten Kärnten

Rossz a helyzet, de mindent megteszünk, amit csak lehet

– mondta Markus Lakounigg, Völkermarkt polgármestere.

A karintiai településeken jelenleg 25 tűzoltócsapat dolgozik a károk enyhítésén. A Kleine Zeitung szerint Völkermarkt közelében egy alagutat teljesen le kellett zárni, több forgalmi úton pedig a vihar által kidöntött fák miatt vált lehetetlenné a közlekedés. A hatóság mindemellett több, a víz által eddig el nem árasztott helyen is figyelmeztetést adott ki áradásveszély miatt. 

Karintiában egyébként az utóbbi hetekben néhányszor előfordult olyan időjárás, amely máskor az évnek ebben a szakaszában nem szokott jellemző lenni. Múlt hét pénteken már szintén volt egy jégesőt, áradást eredményező hóvihar, akkor 176 helyszínre kellett kivonulniuk a katasztrófavédelem munkatársainak. Becslések szerint az a vihar összesen 500 ezer eurós kárt okozott egyedül a mezőgazdaságban.

Forrás: index.hu
Borítókép: Land of Mountains

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.