Az SZTE már több mint egy évtizede a legjobb magyar felsőoktatási intézmény a QS szerint

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A szegedi intézmény kiemelkedő hazai és nemzetközi oktatási, kutatási, művészeti teljesítményéről tanúskodik, hogy a jelentősen bővülő mezőnyben is megőrizte a világon 551-560. helyezését.

Bővülő nemzetközi mezőnyben őrizte meg rangos 551-560. helyezését a Szegedi Tudományegyetem a brit Quacquarelli Symonds (QS) világranglistáján. Az egyik legismertebb felsőoktatási tevékenységeket minősítő cég minden évben elkészíti felsőoktatási világrangsorát. Az SZTE ez alapján folyamatosan a legjobb magyar felsőoktatási intézmény, több mint egy évtizede folyamatosan első helyen végez a vizsgált Magyarországi egyetemek között.

A június 8-án közzétett QS World University Rankings 2023 összeállításakor az idén mintegy 800-zal több (2462) intézményt vizsgáltak, köztük 124 új belépő került be a rangsorolt 1422 egyetem közé. Az idén kilencről tizenegyre emelkedett a vizsgált magyarországi intézmények száma is.

Több képzési szinten folytatott oktatási tevékenység, tudományterületi sokszínűség, nemzetközileg látható publikációs aktivitás szükséges ahhoz, hogy egy intézmény a globális listára kerülhessen. A feltételeknek megfelelő egyetemek rangsorolásakor hat szempontot vesznek figyelembe: az intézmény akadémiai elismertségét (40%), a munkaadók visszajelzéseit (10%), az oktatók és a hallgatók arányát (20%), a tudományos munkák idézettségét (20%), valamint a nemzetközi hallgatók (5%) és a nemzetközi oktatók, kutatók arányát (5%).

Az SZTE sikeresen tartja a lépést a nemzetközi mezőny dinamikus fejlődésével, és többek között olyan intézményekkel szerepel egy kategóriában, mint a cseh Masaryk University, a Kelet-finnországi Egyetem vagy az egyiptomi Kairói Egyetem. A listát az amerikai Massachusetts Institute of Technology (MIT) vezeti, majd a Cambridge, a Stanford, az Oxford és a Harvard jön a sorban.

Előző sztori

Megrongálták a Szegedi Vadaspark állandó kiállítását

Galéria
Következő sztori

Futurisztikus látványtervek a szegedi Science Parkról