+Videó!

55 éves számítógépmodellt próbálhatnak ki az érdeklődők az Agórában

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Ezzel az eszközzel már 1967-ben, az otthoni PC-k megjelenése előtt egy évtizeddel elsajátíthatták a számítógép működési elveit.

55 évvel az eredeti számítógépmodell megjelentetése után egy lelkes mérnök, Vid Gábor elkészítette a MIKROMAT replikáját, amelyet a Múzeumok Éjszakája alkalmából június 25-én, szombaton 14 órától 22 óráig bárki megtekinthet a szegedi Szent-Györgyi Albert Agórában a Neumann Társaság Informatika Történeti Kiállításán.

Vid Gábor pedig nemcsak bemutatja a replikát, de azt a látogatók ki is próbálhatják.

Az építőkészlet kifejlesztése az első magyarországi középiskolai informatikatanárként számon tartott Kovács Mihály (1916-2006) piarista szerzetes nevéhez fűződik, aki a készlet kidolgozásakor a budapesti Piarista Gimnázium tanáraként dolgozott. A MIKROMAT prototípusát a gimnázium egyik diákja, Woynarovich Ferenc készítette 1966-ban, és az azóta a fizika tudomány doktorává vált szakember azóta is szívesen emlékezik vissza a készlet születésének történetére.

A MIKROMAT a személyi számítógépek őse, melyen érdekes kapcsolásokat, akár játékokat is össze lehetett állítani, a programozása huzalozással történt – a kijelzők pedig egyszerű zseblámpa-izzók voltak. A bináris összeadástól a Farkas, kecske, káposzta és gazda nevű logikai játékig terjedt a lehetőségek sora. Azért fontos egy ilyen replika premierje, mert azt mutatja, hogy a gépen bemutatható kapcsolások alapvetései ma is helytállóak. És a jelfogók azaz relék ma is számos érdekes, fontos témában használatosak

– fogalmazott Képes Gábor, a Neumann Társaság marketingigazgatója.

A készlet igazi hazai sikertörténet: 1967-től a hetvenes évek elejéig megtalálható volt a játékboltok, tanszerboltok és a Keravill kínálatában. A készlet révén több ezer magyar fiatal ismerte meg a kibernetika alapvetéseit, akik közül sokakat ez is segített az informatikai pályára lépésben. A készlethez Gyakorlati út a kibernetikához címmel oktatókönyv is tartozott, amelyet Kovács Mihály írt.

Az előadások és interaktív bemutatók 16 órától és 19 órától kezdődnek, Kovács Mihály pályájáról Képes Gábor, az állandó kiállításról pedig Kónya Orsolya ad elő.

Forrás: itcafe.hu
Borítókép: parallaxis.blog.hu

Előző sztori

Az év tetejére érkeztünk

Következő sztori

Ha véleménye vagy problémája van, várja az országgyűlési képviselője