Sport

Varga Mira sporttörténelmet írt

Varga Mira sporttörténelmet írt

2022. május 30., hétfő
Varga Mira sporttörténelmet írt

Egy hajszállal maradt le Varga Mira, hogy Magyarországot képviselje CrossFit Games döntőjében. A 14 éves szegedi sportoló így is sporttörténelmet írt azzal, hogy a 14. helyen fejezte be a versenysorozatot.

Hosszú út vezetett a CrossFit Games elődöntőéig. Márciusban 1400 fiatal sportoló nevezett a 14-15 éves lányok küzdelmeire és kezdte meg a versenyt márciusban a világbajnoki részvételt jelentő első tíz helyért. Mira az első körben csoportjában a második helyen jutott a negyeddöntőbe. Egy hónappal később rendezték meg ezt a fordulót, ahol Mira újra remekelt és összesítésben a 13. helyen szerzett indulási jogot az elődöntőre.

Kemény út vezet a csúcsra CrossFitben

A versenynek az első három szakaszában a versenyzők saját országukban teljesítik, az elért eredményeket küldik el a verseny rendezőinek, akik élő online közvetítésen ellenőrzik, hogy minden a szabályoknak megfelelően zajlott. A CrossFit eszköztára három alapra épül: álloképességi eszközök (futás, evezőpad, ...stb...), súlyemelés (felhúzás, guggolás, ...stb...) és gimnasztika (kézállásos nyomás, húzódzkodás, ...stb...). Az ezek köré épülő feladatokat csoportosítják, majd 5 körben folyamatosan, időre kell teljesíteni egy-egy körben az embert próbáló gyakorlatokat.

Az elődöntőben Mira folytatta a remeklését. Az első négy kör után egy hajszállal volt a továbbjutást érő tizedik helyről. Az utolsó körben bár nagyot küzdött, de végül a 14. helyen fejezte be a küzdelmeket. Az előttük végző versenytársak közül csupán ketten voltak Mirához hasonlóan 14 évesek. Az eredménye így is kitűnő, hazánkban a 14 éves korosztályban még senki nem végzett ilyen előkelő helyen a CrossFit Gamesen.

Mira utolsó gyakorlata a versenyen:

- Nehéz volt a versenysorozat, de egy igazi csapat állt mögöttem, aki segített a felkészülésemet és versenyzésemet is. Természetesen először is a szüleimnek, és a CrossGym Trecnek, illetve edzőimnek Hévízi Tamásnak és Pavlovity Balázsnak, Tóth Fridának, Bodnár Ádámnak, Bartalos Tamásnak, valamint a NEFFISZ elnökének: Gáspár Lászlónak kell köszönetet mondanom. Az is nagyon jól esett, hogy nagyon sokan követték a versenyt az interneten vagy éppen tegnap Szolnokon a teremben, ahol versenyeztem és szurkoltak nekem, biztattak üzenetekkel, ami erőt adott nekem -mondta lapunknak Mira.

Nem csak a sportban jeleskedik

Mira nem csak a sportban jeleskedik, a tanulásban sem lehet panasz a teljesítményére, amit az Emberi Erőforrások Minisztériuma „Magyarország jó tanulója, jó sportolója” címmel ismert el. Mira idén fejezi be tanulmányait, jövőre a szegedi Piarista gimnáziumban kezdi meg a középiskolát, sporttagozatos osztályban.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.