Egészség

Valóban hülyít minket a koronavírus?

Valóban hülyít minket a koronavírus?

2022. május 18., szerda
Valóban hülyít minket a koronavírus?

A cambridge-i egyetem és a londoni Imperial College közös tanulmánya szerint súlyosan károsíthatja a kognitív képességeinket a hosszú Covid.

A brit tudósok szerint akár 10 IQ pontot is veszíthetünk az intelligenciánkból, ha súlyos, elhúzódó Covid-betegséget élünk át. Ezzel együtt a móriában, az érzékelésben, az észlelésben is fellelhető a károsodás, de a figyelmünk és a képzelőerőnk is romolhat tőle.

A károsodás mértéke egyenértékű lehet az 50-70 éves kor között bekövetkező óhatatlan szellemi hanyatlás mértékével - akár a demencia vagy az Alzheimer-kór kialakulását is elősegítheti.

Az enyhe Covid-on átesettek számára sincs túl jó híre a kutatóknak: szövetkárosodást és -zsugorodást mutattak ki az agy egyes részein azoknál, akiknek átmenetileg sérült a szaglása.

Közel 800 agyvizsgálatot elemeztek, és ennek eredménye is lesújtó: az agy teljes méretének csökkenését tapasztalták azoknál, akik átestek a koronavíruson. Ezzel egyidejűleg átlagosan nagyobb mértékű kognitív hanyatlás is megfigyelhető az érintetteknél. A vizsgálatok szerint a hosszú Covidban szenvedő betegek agyában csökken az anyagcsere-aktivitás, de hogy mi vezet a tünetekhez és az elváltozásokhoz, azt még nem tudni.

(Index)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.