Valóban hülyít minket a koronavírus?

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A cambridge-i egyetem és a londoni Imperial College közös tanulmánya szerint súlyosan károsíthatja a kognitív képességeinket a hosszú Covid.

A brit tudósok szerint akár 10 IQ pontot is veszíthetünk az intelligenciánkból, ha súlyos, elhúzódó Covid-betegséget élünk át. Ezzel együtt a móriában, az érzékelésben, az észlelésben is fellelhető a károsodás, de a figyelmünk és a képzelőerőnk is romolhat tőle.

A károsodás mértéke egyenértékű lehet az 50-70 éves kor között bekövetkező óhatatlan szellemi hanyatlás mértékével – akár a demencia vagy az Alzheimer-kór kialakulását is elősegítheti.

Az enyhe Covid-on átesettek számára sincs túl jó híre a kutatóknak: szövetkárosodást és -zsugorodást mutattak ki az agy egyes részein azoknál, akiknek átmenetileg sérült a szaglása.

Közel 800 agyvizsgálatot elemeztek, és ennek eredménye is lesújtó: az agy teljes méretének csökkenését tapasztalták azoknál, akik átestek a koronavíruson. Ezzel egyidejűleg átlagosan nagyobb mértékű kognitív hanyatlás is megfigyelhető az érintetteknél. A vizsgálatok szerint a hosszú Covidban szenvedő betegek agyában csökken az anyagcsere-aktivitás, de hogy mi vezet a tünetekhez és az elváltozásokhoz, azt még nem tudni.

(Index)

Előző sztori

Átalakul a helyreállítási alap, Magyarország is kaphat belőle

Következő sztori

A hűvös hajnal után megint fesztiválidő lesz