Egészség

Tovább szárnyal a madárinfluenza

Tovább szárnyal a madárinfluenza

2022. május 20., péntek
Tovább szárnyal a madárinfluenza

Megállíthatatlanul terjed az egész országban a madárinfluenza, beleértve Csongrád-Csanád megyét is. Szentesen és Csengelén is már komplett libaállományt kellett elpusztítani.

Jaksa Tibor jegyző közölte, hogy Csengelén az egyik ismerőse libát tenyésztett és a jelentős állományban is megjelent a betegség, ezért el kellett pusztítani a szárnyasokat.

A Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatal legfrissebb, május 18-i keltezésű határozatából az is kiderült, hogy a környéken Pusztaszeren kívül Kisteleknek szintén az északi, északnyugati közigazgatási területére, Csengele teljes belterületére, valamint északi, nyugati és keleti külterületére és Tömörkény nyugati közigazgatási kül- és belterületére rendeltek el megfigyelési körzetet.

A Nébih laboratóriumában pedig korábban Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád megye újabb területein igazolták a madárinfluenza-vírust, és a fertőzéssel érintett állományok felszámolása fo­lyamatban van.

A tünetek jelentkeztek Szentesen is egy 3050 egyedet számláló tenyészlúdállományban – felszámolása zajlik –, amit a H5N1 altípus okozott. Korábban érintett volt Szentesen kívül megfigyelési körzetként közel egy tucat Csongrád-Csanád megyei község és kisváros.

(Délmagyar)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.