Tovább szárnyal a madárinfluenza

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Megállíthatatlanul terjed az egész országban a madárinfluenza, beleértve Csongrád-Csanád megyét is. Szentesen és Csengelén is már komplett libaállományt kellett elpusztítani.

Jaksa Tibor jegyző közölte, hogy Csengelén az egyik ismerőse libát tenyésztett és a jelentős állományban is megjelent a betegség, ezért el kellett pusztítani a szárnyasokat. 

A Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatal legfrissebb, május 18-i keltezésű határozatából az is kiderült, hogy a környéken Pusztaszeren kívül Kisteleknek szintén az északi, északnyugati közigazgatási területére, Csengele teljes belterületére, valamint északi, nyugati és keleti külterületére és Tömörkény nyugati közigazgatási kül- és belterületére rendeltek el megfigyelési körzetet.

A Nébih laboratóriumában pedig korábban Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád megye újabb területein igazolták a madárinfluenza-vírust, és a fertőzéssel érintett állományok felszámolása fo­lyamatban van. 

A tünetek jelentkeztek Szentesen is egy 3050 egyedet számláló tenyészlúdállományban – felszámolása zajlik –, amit a H5N1 altípus okozott. Korábban érintett volt Szentesen kívül megfigyelési körzetként közel egy tucat Csongrád-Csanád megyei község és kisváros.

(Délmagyar)

Előző sztori

Erősíti a keleti szárnyat a NATO, újabb katonák érkeznek hozzánk

Következő sztori

Zelenszkij gratulált Novák Katalinnak, majd az olajembargó elfogadását kérte